V Německu zatkli na palubě letadla dva údajné teroristy

Kolín nad Rýnem - Německá policie zadržela na palubě letadla společnosti KLM v Kolíně nad Rýnem dva podezřelé muže. Ti se podle policejního mluvčího plánovali zapojit do teroristických útoků islamistů. Policie našla jejich dopisy na rozloučenou.

Jeden z podezřelých mužů pochází ze Somálska a je mu 23 let, druhý je 24letý Němec narozený v hlavním městě Somálska Mogadišu, doplnila policejní mluvčí. V dopisech na rozloučenou, které vyšetřovatelé zajistili, muži psali, že chtějí zemřít ve svaté válce.

Mluvčí uvedla, že muži nejsou podezřelí z plánování útoku na letadlo. Jejich cílem byl některý z výcvikových táborů teroristů v Pákistánu, kam se chtěli dostat přes Amsterdam a Ugandu.

Po výcviku se měli vrátit do Německa a zaútočit. Německá policie od čtvrtka pátrá ještě po dalších dvou extrémistech. Jeden z nich na internetu hrozil Němcům teroristickým útokem.

Policie podezřelé sledovala údajně již několik měsíců. Dnes, těsně před sedmou hodinou, se rozhodla proti nim zakročit. Dva muže zatklo komando přímo na palubě letadla a vyvleklo je ven. Letadlo mělo letět z Kolína nad Rýnem do Amsterodamu.

„Německá policie zajistila dva pasažéry na palubě letadla. Neznáme další detaily. Pasažéři nicméně museli vystoupit a podrobit se kontrole zavazadel, policie zajistila zavazadla podezřelých,“ uvedl mluvčí společnosti KLM. Cestující po hodině odletěli do Amsterodamu, kde bez dalších incidentů kolem jedenácté hodiny přistáli.

Případ zřejmě nesouvisí s pátráním po dvou islámských radikálech, které včera vyhlásil Spolkový kriminální úřad. Má jít o Němce a Libanonce, kteří se vracejí z Pákistánu. Jeden z nich zveřejnil na internetu video, ve kterém hrozil sebevražedným útokem.

Právě před rokem se ale německé policii podařilo zabránit rozsáhlému teroristickému úderu. Islámští radikálové tehdy chtěli na několika místech zaútočit na americké základny v zemi. 

Policie stíhá další dva podezřelé, Libanonce Husajna al-Malu a Němce Erica Breinengera, zatím neúspěšně. Muži zveřejnili videonahrávku, na které hrozí sebevražedným útokem. Podle odborníků Německo zaznamenává nový nebezpečný trend - teroristické útoky připravují a páchají němečtí občané, nikoli cizinci.

  • Letiště v Kolíně nad Rýnem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/432/43138.jpg
  • Němečtí policisté zadrželi dva teroristy přímo v letadle. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/432/43199.jpg