Somálští piráti se zmocnili třiceti tanků T-72

Mogadišu (Somálsko) - Somálské vody jsou dlouhodobě jednou z nejaktivnějších pirátských oblastí na světě. Podle zprávy ruské zpravodajské agentury Interfax se nyní tamním pirátům podařilo ukořistit ukrajinskou loď převážející tanky. Na palubě uneseného plavidla bylo 17 Ukrajinců, tři Rusové a jeden Lotyš. Podle ukrajinského ministra obrany Jurije Jechanurova loď přepravovala náklad 33 tanků sovětského typu T-72 a rovněž "podstatné množství munice". Rusko oznámilo, že vyslalo k somálským břehům válečnou loď.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí zprávu potvrdilo, loď prý měla 21člennou posádku, plavila se pod vlajkou Belize a mířila do keňského přístavu Mombasa. Kromě minimálně 30 tanků také vezla zásobu náhradních dílů do dalších typů obrněnců a vojenských vozidel. Mezitím zprávy potvrdil i Andrew Mwngura z keňské pobočky Seafarers Assistance Programme, organizace mimo jiné monitorující pirátství.

Mluvčí keňské vlády Alfred Mutua potvrdil, že tanky, munici a náhradní díly si objednaly ozbrojené síly Keni. Podotkl, že jeho země učinila tak
rozsáhlou zakázku na dodávku zbrojní techniky v rámci dvouletého programu znovuvyzbrojení keňské armády.

Somálsko je svými piráty proslulé. Jejich výpady jsou typické rychlostí a neohrožeností útočníků spojenými s bezskrupulním používáním palných zbraní i raketometů a granátů. Jejich centrem a hlavním přístavem je „město zločinu“ Eyl, ležící v částečně autonomním somálském Puntlandu (vyhlášeném v roce 1998, ale uznávaném jen v rámci malé části Afriky).

Somálští piráti jsou stále větší hrozbou 

Z města se stal černý bod na mapě organizovaného zločinu po katastrofické tsunami z roku 2004. Vládne mu klan Yonis Idiris, složitě příbuzný s mocným somálským rodem Darudů. Příbuzným klanem v Eylu působícím je i klan Majarteen, z něhož pochází i současný somálský prezident.

V těchto dnech je v Eylu drženo celkem dvanáct různých lodí i s posádkou. Somálští piráti jsou především únosci, na rozdíl od například jihoasijských, kteří se posádek pravidelně zbavují. V Eylu došlo unášení lidí tak daleko, že ve městě vzniklo několik restaurací západního stylu. Jsou určeny v podstatě jen pro stravování unesených cizinců.

Jak přibývá únosů i peněz, mohou si piráti dovolit čím dál tím modernější vybavení, které v kombinaci s jejich dlouhou tradicí a mnoha zkušenostmi nabývá na účinnosti.

Mezinárodní společenství může zatím rozrůstání somálského zločinu jen bezmocně přihlížet. Plavební společnosti situaci řeší najímáním žoldáků a zřizováním vlastních ozbrojených jednotek, po vzoru velkých světových korporací a ropných společností, které se s různými formami pirátství potýkají nejen na moři.

Humanitární pomoc mířící do Somálska mezitím musí hlídat armády příslušných zemí. Speciální vojenské jednotky, jako nedávno ty francouzské, jsou v pohotovsti a připraveny na unesené lodě zaútočit a posádky osvobodit. Musí to ale stihnout dříve, než lodě dorazí do Eylu.