Čechy nezajímají volby do Evropského parlamentu

Brusel - Češi příliš nejeví zájem o hlasování do Evropského parlamentu. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění Eurobarometr, který Čechy zařadil v zájmu o hlasování v evropských volbách na předposlední místo. Zatímco v celé unii se o volby zajímá 46 procent dotázaných, v Česku je to 28 procent. Míň se o volby zajímají jen Lotyši. Autoři průzkumu nicméně očekávají, že zájem poroste, až začne předvolební kampaň voleb, které se mají uskutečnit za rok v červnu.

Největší zájem o hlasování, v němž se v celé unii volí europoslanci, projevují Rumuni. O volby se zajímá 65 procent obyvatel Rumunska. Tradičně považují za důležité tyto volby i ve starých členských zemích jako je například Irsko (62 %).

Za největší ignoranty označil Eurobarometr s 20 procenty Lotyše. Těm ovšem směle v boji o největší nezájem o evropské volby konkurují Češi s 28 procenty. Vlažně se ale o volby zajímají i ve starých členských zemích, v tradičně euroskeptické Británii je to například jen 36 procent.  

Češi se o volby nezajímají, ale účastní se jich

Podle politologa Daniela Kunštáta může za nelichotivé předposlední místo typicky český pragmatický přístup k členství v unii. „V Rumunsku či Bulharsku k unii převládá spíše idealistický přístup, eurooptimismus tam navíc na rozdíl od Česka sdílí téměř celá politická scéna,“ komentuje žebříček Kunštát.

Nezájem Čechů se dá ale vysvětlovat i tím, že volby se budou konat teprve za rok v červnu. Jak se bude stupňovat předvolební kampaň, měl by zájem o volby stoupat.

I když se totiž podle průzkumu Češi o volby do Evropského parlamentu příliš nezajímají, nakonec přece jenom chodí hlasovat. Účast ve volbách se v Čechách nevymyká evropskému průměru. Už teď plánuje účast v nadcházejícím hlasování do Evropského parlamentu minimálně 26 procent Čechů. Poprvé Češi volili europoslance před čtyřmi lety v červnu. Voleb se zúčastnilo 28 procent českých voličů.