Tymošenková chce parlamentní a prezidentské volby zároveň

Kyjev - Předsedkyně ukrajinské vlády Julija Tymošenková se domnívá, že případné předčasné parlamentní volby přinesou porážku prozápadního tábora a obrat o 180 stupňů v ukrajinské politice evropské integrace. Prohlásila rovněž, že pokud se nepodaří nynější politickou krizi vyřešit, mohl by parlament rozhodnout o uspořádání předčasných  prezidentských voleb. Podle ní by bylo logické uspořádat předčasné parlamentní a prezidentské volby společně.

Předčasné parlamentní volby, které by byly už třetí za tři roky, hrozí v případě, že se parlamentní strany nedohodnou na vytvoření nové vládní koalice.

Ta dosavadní se před deseti dny rozpadla, když z ní odešlo uskupení Naše Ukrajina-Národní sebeobrana, které stojí za prezidentem Viktorem Juščenkem. Na nalezení východiska mají strany 30 dní. Tymošenková přes rozpad koalice nesložila funkci.

Bývalí spojenci Juščenko a Tymošenková jsou dnes političtí protivníci a pravděpodobní soupeři v prezidentských volbách, jejichž řádný termín je začátek přespříštího roku.

Tymošenková dnes v rozhovoru se zahraničními novináři řekla, že doufá v obnovení dosavadní prozápadní koalice, nebo v dohodu s opoziční, promoskevsky orientovanou Stranou regionů. Pokud by se to nepovedlo, měly by se podle ní současně konat předčasné parlamentní i prezidentské volby.

Pozorovatelé označují její slova za další „salvu“ proti Juščenkovi a za příznak toho, že Tymošenková chce zůstat u moci, ať už jako premiérka, nebo jako prezidentka, bez ohledu na vyústění nynější krize. Její prohlášení může krizi ještě prohloubit. Juščenko, jehož popularita klesla pod deset procent, totiž pravděpodobně zpochybní právo parlamentu vypsat předčasné prezidentské volby.

Premiérka Julija Tymošenková před hlasováním o důvěře vládě.
Zdroj: ČT24