První čínský kosmonaut strávil 15 minut ve volném vesmíru

Peking - Čínský kosmonaut Čaj Č´-kang dnes jako první v historii Číny vystoupil z vesmírné lodi Šen-čou-7 do volného prostoru. Jeho výstup trval zhruba 15 minut a čínská státní televize ho vysílala v přímém přenosu. Po Spojených státech a bývalém Sovětském svazu se tak Čína stala třetí zemí světa, jejíž kosmonaut vystoupil do volného prostoru. Cílem čínského vesmírného programu má být let na Měsíc plánovaný do 14 let.

Stíhací pilot Čaj Č´-kang strávil mimo loď asi 15 minut uvázaný k Šen-čou-7 kabelem jako pupeční šňůrou. Po celou dobu byl uvnitř lodi jako záloha druhý člen posádky připravený v případě nouze kdykoli zasáhnout. Čaj Č'-kang měl na sobě 120 kilogramů těžký skafandr čínské provenience, jehož výroba stála v přepočtu 75 milionů Kč. „Cítím se dobře. Zdravím čínský lid a národy světa,“ řekl při výstupu a do externí kamery zamával čínskou vlajkou.

Loď odstartovala na oběžnou dráhu kolem Země ve čtvrtek. Let tříčlenné posádky má trvat tři dny a má skončit přistáním v severočínském Severním Mongolsku. Jde o třetí čínský let s lidskou posádkou, při němž má být na oběžnou dráhu umístěn satelit a první stabilní vesmírná stanice.

Na Měsíc do 14 let 

Výstup do volného kosmu je považován za klíčovou část čínského vesmírného programu. „Mise Šen-čou 7 je prvním úkolem druhé fáze čínského vesmírného pilotovaného projektu. Věřím, že s podporou celého národa, a po náročné přípravě a tréninku, skončí úspěchem,“ uvedl čínský prezident Chu Ťin-Tchao.

Základy Peking položil v roce 2003, kdy do vesmíru vyslal svého prvního kosmonauta. Vrcholem by mělo být sestavení vesmírné laboratoře a stanice na oběžné dráze. Tam se ale Čína nehodlá zastavit. Vrcholem má být lidská mise na Měsíc. Peking doufá, že už za 14 let.

Vydáno pod