Věda poodkryla roušku svého tajemství veřejnosti

Praha/Brno - V noci na dnešek se laboratoře, hvězdárny a další vědecká pracoviště po celé Evropě otevřely veřejnosti. Do projektu Noc vědců, jehož cílem je popularizace vědy a přiblížení výzkumu laickým návštěvníkům, se zapojilo i 19 pracovišť z České republiky, mezi nimi laboratoře v Praze, Brně, Plzni a Českých Budějovicích.

V západočeské metropoli si připravili pracovníci a studenti pedagogické fakulty tamní univerzity řadu pokusů. Návštěvníky přitáhlo především zapalování ohně vodou. Na Vysokém učení technickém v Brně si mohli zájemci zkusit vyrobit pivo nebo potopit Titanic.

Cílem projektu je představit vědce jako lidi, kteří žijí mezi námi a vyvrátit pověsti o tom, že jsou to podivíni naprosto odtržení od reálného života. „Představujeme vědu jako věc zábavnou,“ popisuje smysl Noci vědců jeden z jejích organizátorů Radek Přikryl.

Nocí vědců ožily laboratoře a vědecká pracoviště již počtvrté. Letos se do projektu po celé Evropě zapojilo celkem 200 měst. Akci každoročně zaštiťuje Evropská komise.