Venezuela chce vyvinout jaderný reaktor

Caracas - Venezuela vyvine podle prezidenta Huga Cháveze jaderný reaktor, který bude používat pro mírové účely. Jde o další ránu Spojeným státům. Venezuela posiluje vztahy s Ruskem, které jí nabídlo v otázce jaderné technologie pomoc. Obě země mají podepsané memorandum o energetice a několik dohod o vojenské spolupráci.

Ruský premiér Vladimir Putin minulý týden Chávezovi navrhl spolupráci obou zemí v oblasti jaderné energetiky. Již loni v říjnu ruský vicepremiér Alexandr Žukov prohlásil, že Rusko počítá s brzkým uzavřením dohody s Venezuelou o spolupráci v oblasti využití jaderné energie pro mírové účely. O měsíc později Chávez potvrdil, že Venezuela bude jadernou energetiku rozvíjet.

Během dvou let Moskva a Caracas uzavřely desítku dohod v celkové hodnotě 4,4 miliardy dolarů (73,5 miliardy Kč), včetně dodávky 24 nejmodernějších stíhaček Su-30 a padesátky vrtulníků. Ve Venezuele se stavějí zbrojovky na výrobu ruských samopalů a munice a Caracas chce také pořídit systémy protivzdušné obrany Tor-M1 a tři velmi tiché ruské ponorky. Celková hodnota těchto kontraktů má přesáhnout miliardu dolarů.

O posilování vojenských svazků svědčí i to, že tento měsíc nad karibskou oblast vzlétly z venezuelských letišť dva ruské strategické bombardéry Tu-160. Zakrátko se chystá společné cvičení válečných flotil obou zemí v karibské oblasti, i jako odpověď na nedávné plavby amerických válečných plavidel s pomocí pro Gruzií po Černém moři.

Právě protiamerické postoje přispívají ke sbližování obou zemí, zejména po americké kritice ruského zásahu proti Gruzii, který Chávez podpořil.