Ruská rozvědka odtajnila dokumenty o Mnichovu

Moskva - Ruská rozvědka SVR odtajnila některé dokumenty ze svého archivu týkající se mnichovské dohody ze září 1938. Sovětští rozvědčíci podle těchto materiálů například informovali Moskvu o chystaném polském záboru Těšínska nebo hlásili, že Francie nepodnikne žádné kroky ani v případě, že Hitler vojensky vtrhne do Československa.

„V archivech byly nalezeny tajné materiály s analýzami následků tehdejších událostí na vojensko-politickou situaci,“ řekl agentuře ITAR-TASS penzionovaný generál rozvědky, historik Lev Sockov. Dokumenty podle něj dokazují, že politické vedení Sovětského svazu bylo z různých hledisek informováno o situaci v Evropě. Zachovala se například zpráva britského velvyslance ve Varšavě ministerstvu zahraničí v Londýně, že v případě německého vpádu do Československa polské vedení zabere Těšínsko, což se také stalo. Finský velvyslanec v Londýně zase hlásil, že Francie nepodnikne žádné rozhodné kroky ani tehdy, pokud Hitler vojensky vtrhne do Československa.

SSSR byl podle generála tehdy ochoten poskytnout Československu vojenskou pomoc, ale Praha o ni pod tlakem Londýna a Paříže nepožádala. Mnichov se obecně chápe jako pokus Západu uklidnit Hitlera na účet Československa, ale zveřejněné dokumenty podle Sockova dokazují, že tomu tak nebylo. „Západní země se snažily zaměřit Hitlera na východ, aby se samy zachránily,“ tvrdí generál. „Měli jsme s Francií a Československem dohodu o vzájemné pomoci v případě německé agrese, ale SSSR směl pomoc poskytnout až po Francii. Když Paříž spolu s Anglií trvala na předání Sudet Německu, fakticky anulovala systém dohod o vzájemné pomoci, bez účasti SSSR.“

Reportéři ČT (zdroj: ČT24)

Výročí podpisu Mnichovské dohody se věnuje i dnešní vydání Reportérů ČT. Pořad začíná ve 21:30 na ČT1.

Vydáno pod