Unikátní ostravský projekt využití kmenových buněk úspěšně předchází amputacím

Ostrava - Pacientům s odumírajícími končetinami, u kterých nezabrala jiná léčba, začali v ostravské fakultní nemocnici transplantovat kmenové buňky. Umí se změnit v malé cévy a během čtyř týdnů tkáň obnovit. Za 5 měsíců je úspěšnost léčby více než 75%, uchránila před nutností amputace končetiny již 19 pacientů.

„Léčí zde velmi těžké pacienty a dosahuje velmi dobrých výsledky. Je to jeden z nejlepších expertů, přinejmenším ve střední Evropě,“ řekl Profesor Berthold Amann z berlínské Vascular Center of Franziskus Hospital o Václavu Procházkovi, zástupci přednosty Radiologického ústavu Fakultní nemocnice Ostrava.

Moravskoslezský kraj podpořil projekt využití kmenových buněk čtyřmi miliony korun. „Peníze budou mimo jiné využity na klinickou studii, která by měla zhodnotit efekt tohoto druhu léčby,“ vysvětlil Petr Klement, náměstek FN Ostrava pro vědu a výzkum.

Kmenové buňky začali lékaři využívat i k léčbě zlomenin, na řadě je prý léčba infarktů. První pokusy o takové využití kmenových buněk plánují v Ostravě do konce roku.