Amazonský deštný prales mizí v Brazílii dvakrát rychleji než loni

Brasilia - Brazilské úřady oznámily, že se zrychluje odlesňování amazonského deštného pralesa. Tamní ministerstvo životního prostředí přitom ze špatného stavu viní i vlastní vládu.

Podle místních úřadů může za rychlejší úbytek deštného pralesa hlavně potravinová krize. Farmáři totiž využívají vysokých cen a na půdě pěstují sójové boby nebo chovají dobytek. Oproti předchozím rokům navíc letos rostou i nelegálně vykácené plochy. Nejhorší bilance je zatím z dubna, kdy zmizelo 1 140 čtverečních kilometrů Amazonie.

Podle ministerstva životního prostředí je jedním z největších viníků samotná vláda. Na seznam 100 organizací, které pralesy nejvíc drancují, zařadilo Národní institut pro sdíelní agrární reformy, jenž přiděluje půdu chudým. „Chceme, aby bylo všech sto subjektů ze seznamu za ničení pralesů potrestáno,“ tvrdí brazilský ministr životního prostředí Carlos Minc. Institut už předtím napadali i ekologičtí aktivisté, podle nichž prodává nelegálně půdu těžařům.

Brazílie má přísné zákony na ochranu životního prostředí, prosazovat je v praxi se ale moc nedaří. V zemi přitom leží 63 procent z celkových víc než 6 milionů čtverečních kilometrů Amazonie. Světový fond na ochranu životního prostředí varuje, že pokud bude těžba dřeva pokračovat jako dosud, zmizí do roku 2030 až 60 procent rozlohy pralesa.