Vatikán chce být prvním státem bez emisí

Vatikán – Papežský stát Vatikán se chce stát první zemí světa, která neprodukuje skleníkové plyny. Nejmenší stát planety ležící uprostřed Říma, chce vysadit desetitisíce stromů v Maďarsku a papežské instituce začnou používat nové technologie, které nepoškozují životní prostředí.

Papež Benedikt XVI. již několikrát podpořil snahy o omezování emisí sklenikových plynů. Na letošních světových dnech mládeže kritizoval mrhání přírodními zdroji ve jménu konzumu.

Na střeše papežského auditoria z roku 1969, která nyní prochází rekonstrukcí, se tak nyní místo betonových panelů objevily solární články, které mají zajišťovat energii pro Vatikán. Necelé tři tisíce panelů věnovala papežskému státu firma z německého Bonnu.

„Až to začne fungovat, předejdeme za dva týdny exhalaci 210 tun kysličníku uhličitého, to je ekvivalent 70 tun splálené nafty,“ okomentoval přínos nové solární elektrárny vedoucí její montáže Andre Koekenhoff. Sluneční články by měly zásobovat auditorium veškerou potřebnou energií dalších 25 let.

Zbytek emisí skleníkových plynů, které Vatikán produkuje, chce papežský stát vyvážit vysazením 125 tisíc stromů v maďarské přírodní rezervaci Bükk.