Příští týden snad Slovensko dohodne zrušení víz do USA

Bratislava - O zrušení víz do USA pro Slováky se možná ve Washingtonu rozhodne příští týden během návštěvy slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče. Americké velvyslanectví v Bratislavě ale zatím neoznámilo, zda Slovensko splnilo klíčovou podmínku a nepřekročilo maximální desetiprocentní hranici počtu odmítnutých žadatelů o víza. V Česku se nadále počítá s tím, že zrušení víz by mělo přijít v listopadu. V Maďarsku se uvažuje o termínu několika měsíců.

Také Maďaři se již mohou začít těšit na volné cestování do USA. Vyplývá to z dnešního jednání mezi americkým velvyslancem v Budapešti a maďarským ministrem spravedlnosti Tiborem Draskovicsem, přičemž víza by měla být zrušena během několika málo měsíců.

„Jsem přesvědčený, že Maďarsko bude začleněno do programu zrušení víz během Bushovy vlády, která končí 20. ledna 2009,“ prohlásil americký velvyslanec H. Foley. Slovenský prezident Gašparovič je ohledně rušení víz optimistický. „Jsem přesvědčen, že se domů vrátím s potvrzením, že se vízová povinnost bude rušit,“ řekl dnes novinářům. Zároveň však upozornil, že si zatím netroufá odhadnout přesný termín, kdy se tak stane.  

Víza pro ČR by měla padnout symbolicky 17. listopadu

I kdyby tedy Američané zařazení Slovenska do seznamu zemí, jejichž občané víza pro cestu do USA nepotřebují, potvrdili už nyní, podmínky pro cestovatele by se změnily zřejmě až v pozdějším termínu. V České republice se podle oznámení ministra vnitra Ivana Langera počítá s tím, že vízová povinnost definitivně padne symbolicky 17. listopadu.

Slovenský prezident by měl do USA odcestovat v úterý spolu s ministrem vnitra Robertem Kaliňákem, šéfem diplomacie Jánem Kubišem a ministrem kultury Markem Maďaričem. Ve čtvrtek by se pak měl v Bílém domě sejít s americkým prezidentem Georgem Bushem.