Tymošenková s Putinem jednala o zemním plynu a Gruzii

Moskva - Cena dodávek ruského zemního plynu na Ukrajinu byla hlavním tématem dnešního moskevského jednání premiérů Ukrajiny a Ruska Julije Tymošenkové a Vladimira Putina. Předsedkyně ukrajinské vlády souhlasila s požadavkem Moskvy přiblížit cenu ruského zemního plynu ceně světové, trvala ale na tom, že se tak musí stát postupně, okamžité stanovení světové ceny by prý pro ukrajinskou ekonomiku byl nezvládnutelný šok. Přesná cena zatím nebyla stanovena.

Ukrajina doufá, že cena ruského zemního plynu v příštím roce nepřevýší 300 dolarů za tisíc metrů krychlových. Dnes činí necelých 190 dolarů. Šéf Gazpromu nedávno nevyloučil, že cena plynu od roku 2009 může činit 400 dolarů. Ukrajinský státní rozpočet přitom pro příští rok počítá s cenou kolem 250 dolarů.

Putin dnes také obvinil Ukrajinu, že vyslala vojenský personál, aby bojoval proti Rusku v Gruzii. Podle něj ukrajinští odborníci řídili gruzínský protiraketový systém, který byl v srpnové válce použit proti ruskému letectvu. Rusko už dříve tvrdilo, že Ukrajina Gruzii pomohla zbraněmi, ale Putin dnes dodal, že dodávky raket se uskutečnily poté, co válka už vypukla, a že protiraketové systémy obsluhovali Ukrajinci.

Tymošenková uvedla, že obvinění z dodávek zbraní vyšetří zvláštní ukrajinská parlamentní komise. Dodala, že podle ukrajinských zákonů je prodej zbraní do zahraničí v gesci prezidenta a jeho bezpečnostní rady a že její kabinet do toho nemá co mluvit. „Máme velký zájem na tom, aby naše vztahy byly přátelské,“ řekla ukrajinská premiérka.

Tymošenková dorazila na jednání do Moskvy se zpožděním a novinářům řekla, že ho způsobil prezident Viktor Juščenko, její politický rival, protože prý bez jejího vědomí použil „její“ vládní letoun k vlastní cestě na západní Ukrajinu. Juščenkův úřad ale oznámil, že prezidentův letoun měl technickou poruchu a musel být před cestou vyměněn. Tymošenková ale tvrdila, že takovému vysvětlení nevěří, že si ho prezident vymyslel a že skutečným důvodem byla snaha znemožnit jednání premiérky v Moskvě.

Z bývalých spojenců v takzvané oranžové revoluci z roku 2004, která je vynesla k moci, se v poslední době stali nesmiřitelní političtí nepřátelé. Je pravděpodobné, že Juščenko a Tymošenková se střetnou v příštích ukrajinských prezidentských volbách.

  • Vladimir Putin a Julija Tymošenková autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/444/44387.jpg
  • Ruský premiér Putin jednal v Moskvě s ukrajinskou premiérkou Tymošenkovou. autor: ČTK, zdroj: AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/444/44389.jpg