Osm mrtvých Rusů v Jižní Osetii

Moskva - Jedenáct lidí, z toho osm ruských vojáků, zahynulo explozi automobilu s výbušninami v objektu štábu ruských mírových sil v jihosetské metropoli Cchinvali. Nejnovější bilanci zveřejnily agentury. Podle ruské agentury RIA-Novosti mezi oběťmi je také plukovník Ivan Petrik, náčelník štábu ruských mírových sil. Byl ve své kanceláři, když u budovy štábu došlo k výbuchu. Podle předběžných informací vybuchlo auto zaparkované před budovou štábu. Šlo o jedno ze dvou aut, která předtím ruské mírové jednotky zkonfiskovaly v gruzínské vesnici Dici.

Podle velitele ruských mírových sil generála Marata Kulachmetova vojáci
zabavili automobily po kontrole v Gruzii, protože čtyři civilisté, kteří v
nich jeli, neměli dokumenty. Navíc v autech prý byly střelné zbraně a
granáty. Když ve štábu ruských sil jedno auto prohlíželi, nastal výbuch.
Jeho intenzita byla vysoká, Rusové ji odhadli na 20 kilogramů klasické
trhaviny. Tlaková vlna od výbuchu vytloukla okenní výplně v okruhu 500
metrů. 

Jihoosetský prezident Eduard Kokojev hned po incidentu prohlásil, že šlo o teroristický čin a že za ním stojí gruzínské tajné služby. Podle ruských
zdrojů bylo zahájeno vyšetřování incidentu. 

Ruské ministerstvo obrany vzápětí vydalo prohlášení, ve kterém incident označuje za pečlivě připravený teroristický útok, jehož cílem je zmařit plnění mírového plánu dojednaného s pomocí francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Gruzie zase obvinila Rusko, že atentát zorganizovalo, aby mělo záminku k odkladu stahování ruských vojsk z Gruzie.

Cchinvali je „hlavní město“ separatistické Jižní Osetie, která se odtrhla od Gruzie a vyhlásila nezávislost. Rusko, které nad ní drží ochrannou ruku, tuto nezávislost uznalo po odražení nedávného gruzínského vojenského pokusu znovu Jižní Osetii opanovat.