Belgičané stávkují, nejezdí hromadná doprava

Brusel - Belgické odbory vyhlásily na pondělí jednodenní stávku. Belgie se potýká s vážnými dopravními problémy. Chtějí donutit vládu, aby zavedla opatření vůči snižující se kupní síle Belgičanů. Kvůli stávce ve městech téměř nejezdí hromadná doprava, na řadě míst se tvoří dlouhé kolony aut. Ráno nejezdila většina vlaků na hlavních tratích spojujících Brusel s dalšími městy. Stály i mezinárodní spoje do Francie, Německa či Británie. Stávka by měla skončit v pondělí ve 22 hodin.

Ráno v Bruselu nejezdila většina vlaků na hlavních tratích. Stály i tramvaje, vlaky bruselského metra a také autobusy. Stály dokonce i mezinárodní spoje do Francie, Německa či Británie. Naopak na bruselském letišti zatím žádné komplikace nebyly. Řada lidí z obavy před zácpami i přes nepřízeň počasí vyrazila pěšky či na kolech.

Na některých místech se také uskutečnily menší demonstrace. Roztrpčení byli turisté, kteří se jen s obtížemi mohli přepravovat mezi památkami a často o konání stávky na rozdíl od místních předem nevěděli.

Stávka zasáhla i další sektory. Zavřené jsou některé školy a jesle, jinde je omezen jejich provoz. Stojí výroba v několika průmyslových podnicích. Zavřeny jsou některé supermarkety. Ne všichni ale s protesty souhlasí. „V naší škole nikdo nestávkuje. Já osobně si myslím, že to není řešení. Už tak je v Belgii dost problémů, každý teď má strach o peníze a tohle to ještě zhorší,“ namítá ředitelka školy Marie Vandersmissenová.

Odbory chtějí vládu, která nyní finišuje s návrhem rozpočtu na příští rok, donutit, aby přijala opatření proti omezení dopadu rychle rostoucí inflace na peněženky běžných lidí. V červenci spotřebitelské ceny vzrostly o téměř šest procent, tedy nejvíc za téměř čtvrt století. Jenže platy Belgičanů rostou mnohem pomaleji.

„Chceme ukázat vládě, že nesouhlasíme s její politikou. Máme vyšší a vyšší daně a v peněžence pořád míň a míň,“ říká jeden ze stávkujících.

Nejde ale o generální stávku. Mezi jednotlivými regiony, tedy Valonskem, Vlámskem a Bruselem, i jednotlivými městy se intenzita stávky v různých sektorech liší. Zatímco někde část autobusů jezdí, jinde na ulicích není ani jediný.