Lukašenko: Běloruské přátelství s Ruskem není na prodej

Minsk - Bělorusko nikdy neobchodovalo a nebude obchodovat s přátelstvím Moskvy. Ruského premiéra Vladimira Putina o tom dnes na jednání v Minsku ujistil běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Reagoval tak na spekulace médií, že Bělorusko svým příklonem k Západu vydírá Rusko kvůli zvyšování cen energií. Putin dnes v této souvislosti navrhl, aby Bělorusko přešlo při platbách za dodávky energie od dolarů k rublům a postupně přijalo ruský rubl jako jedinou měnu. Slíbil také, že Rusko podpoří běloruskou ekonomiku, hlavně ve vyspělých technologiích.

Jako první krok by podle Putina, který je rovněž premiérem Svazového státu Rusko-Bělorusko, měly obě země postupně vyřazovat používání dolaru ze svých obchodů s energií. „Proč stále obchodujeme v amerických dolarech, když velmi dobře víme o problémech, kterým čelí americká ekonomika?“ řekl Putin. Běloruská ekonomika závisí na relativně levné energii dodávané z Ruska, jejíž ceny jsou nižší než tržní. Rusko se nyní snaží zvyšovat ceny energií svým odběratelům v bývalých sovětských republikách.

Vladimir Putin:

„Proč pořád obchodujeme v amerických dolarech, když velmi dobře víme o problémech americké ekonomiky?“

Lukašenko v minulosti odolával ruskému tlaku na přijetí rublu jako společné měny, protože se obával, že by to ohrozilo jeho moc. Počátkem letošního roku se dostal do sporu s Putinem, když Rusko zvýšilo ceny energií dodávaných do Běloruska. Vzhledem k tomu, že ruský státní plynárenský gigant Gazprom plánuje příští rok zvýšit ceny plynu, snaží se Lukašenko zlepšit vztahy se Západem - například propustil na svobodu některé politické vězně.

Ruský premiér přijel do Minska týden po parlamentních volbách, které Západ považoval za klíčové pro eventuální zrušení sankcí EU vůči Bělorusku. Volby byly silně kritizovány a podle mezinárodních pozorovatelů nesplňovaly zcela evropské standardy a nebyly demokratické. Evropa sankce nezrušila, ale pokračuje ve vstřícné politice. Pozvala také běloruského ministra zahraničí Sergeje Martinova na setkání s evropskými činiteli 13. října v Lucemburku na okraj zasedání evropských ministrů zahraničí.

Evropská unie a USA obviňují prezidenta Lukašenka z porušování základních práv a vyhlásily proti jeho režimu řadu sankcí. Ty zahrnují zákaz vstupu předních činitelů, včetně prezidenta, do zemí EU a také řadu omezení týkající se běloruských podniků.