V Prešově hoří ve skladu nebezpečného odpadu

Prešov - V průmyslové části východoslovenského Prešova hoří sklad nebezpečného odpadu. Úřady evakuovaly oblast v okruhu čtyř set metrů. Příčina požáru ani škody zatím nejsou známy. Firma, jejíž sklad hořel, tam chce postavit spalovnu nebezpečného odpadu, obyvatelé města to odmítají. Odpoledne se hasičům sice podařilo dostat oheň pod kontrolu, práci ale nyní komplikují výbuchy sudů s chemickými látkami, a tak bude hašení pokračovat i přes noc. Informoval o tom prešovský hasičský sbor. Více než třicítka lidí, kteří se nadýchali zplodin, musela vyhledat lékařské ošetření.

Požár vypukl před polednem a krátce na to musely být z místa evakuovány asi tři stovky lidí, kteří pracovali v blízkých budovách v průmyslové části města. „Některé chemikálie, uskladněné v plechových obalech, vybuchují. Jsou to ale malé výbuchy, které hasiče přímo neohrožují,“ vysvětlil expert hasičů Jozef Štoffa. Hasiči museli strhnout střechu objektu a oheň hasit z výšky. Požár definitivně zlikvidují až ve chvíli, kdy veškerý materiál vyvezou.

Na místě požáru během dne zasahovaly speciální protichemické hasičské jednotky z Prešova, Košic a Sabinova, záchranná brigáda z Humenného a chemická jednotka z Jasova. Jeden z hasičů musel být ošetřen poté, co se nadýchal jedovatých zplodin.

Ve skladě bylo uloženo více než 30 tun chemických látek, určených na dezinfekci. Šlo například o chlornan vápenatý a chemické sloučeniny rtuti. Nebezpečný je přitom hlavně chlór, protože rtuťové sloučeniny vysokým teplotám odolávají.

Rozsah škod a příčiny požáru zatím nejsou známé. Fecupral v Prešově v současnosti vlastní menší spalovnu odpadů, plánuje však vybudovat nové zařízení, které by mělo spalovat až 21 tisíc tun nebezpečného odpadu ročně. Proti tomuto záměru protestovali ekologové i místní obyvatelé.