Německá vláda chce poslat do Afghánistánu více vojáků

Berlín - Německá vláda kancléřky Angely Merkelové schválila prodloužení německé účasti na misi ISAF v Afghánistánu o dalších 14 měsíců a početní navýšení německého kontingentu o tisíc vojáků na 4500 mužů. Rozhodnutí kabinetu vyvolalo vášnivou debatu v parlamentu, kde ho obhajoval ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier na úvod parlamentní debaty prohlásil, že Německo se nesmí jednostranně stáhnout z Afghánistánu a přenechat tento těžký úkol ostatním zemím. Nový mandát se ale podle něj musí zaměřit především na výcvik afghánských vojáků a policistů, zvýšeny musejí být i výdaje na občanskou rekonstrukci.

Navýšení německé účasti v misi ISAF musí schválit dolní komora parlamentu, Spolkový sněm. Vládní koalice kancléřky Merkelové tvořená dvěma největšími německými stranami CDU/CSU a SPD má ve Spolkovém sněmu rozhodující většinu. Hlasování se očekává údajně koncem října.

Afghánská mise je v Německu všeobecně nepopulární mezi voliči i levicovými stranami. Šéf diplomacie Steinmeier poukazuje v dané souvislosti na rozhodnutí ministerstva obrany nevyslat už do Afghánistánu vojáky z elitního Komanda speciálních sil k účasti na misi Trvalá svoboda vedené USA a zaměřit se výhradně na účast v mezinárodních jednotkách ISAF pod velením NATO.

V současnosti má Německo v Afghánistánu zhruba 3500 vojáků. Na celkovém kontingentu 47 600 vojáků ISAF ze zhruba 40 zemí je počtem vyslaných vojáků na 3. místě za USA, které mají v oblasti zhruba 18 000 vojáků a Velkou Británií s více než 8000 vojáky. Je ale kritizováno za to, že většina jeho vojáků působí na poměrně klidném severu Afghánistánu a že nevysílá své muže na odbojný jih.

Vydáno pod