Ve Stockholmu dnes oznámí jméno držitele Nobelovy ceny za literaturu

Stockholm - Švédská akademie věd dnes ve Stockholmu ve 13:00 našeho času vyhlásí letošního držitele Nobelovy ceny za literaturu. Nejvážnějšími kandidáty jsou italský esejista Claudio Magris, syrský básník Alí Ahmad Saíd Asbar, který si říká Adonis, Izraelec Amos Oz, Američanka Joyce Carol Oatesová, Portugalec António Lobo Antunes nebo francouzský prozaik Jean-Marie Gustave Le Clézio. Mezi možnými laureáty je i Arnošt Lustig. Loni Nobelovu cenu za literaturu získala britská spisovatelka Doris Lessingová.

Podle odborníků má šanci získat cenu v hodnotě deseti milionů švédských korun (25,5 milionu Kč) také německá autorka rumunského původu Herta Müllerová, jihokorejský básník Ko Un, Nizozemec Cees Nooteboom, Kanaďanka Margaret Atwoodová, Mexičan Carlos Fuentes nebo Američané Don DeLillo, Thomas Pynchon a John Ashbery. V posledních letech se v souvislosti s Nobelovou cenou za literaturu rovněž objevují jména Japonce Harukiho Murakamiho, Itala Antonia Tabucchiho, Američana Philipa Rotha či francouzského básníka Yvese Bonnefoye.

Je pravděpodobné, že letošní laureát bude z Evropy. Stálý tajemník švédské akademie Horace Engdahl minulý týden označil obecně americkou literaturu za příliš izolovanou a závislou na masovém vkusu, než aby mohla konkurovat Evropě jako literárnímu středu světa. Jak ve Studiu 6 uvedl publicista Pavel Mandys, pro švédskou akademii není rozhodující čtenářská atraktivita, ale spíše myšlenky díla. Cenu si většinou odnášejí spisovatelé, jejichž díla jsou závažná a přínosná pro další vývoj literatury. Neexistují nominace, do poslední chvíle tak není jisté, kdo cenu nakonec získá.

Arnoštu Lustigovi letos udělila svou cenu Společnost Franze Kafky. Tyto ceny se předávají u příležitosti českého státního svátku 28. října a již dvakrát v nedávné minulosti se stalo, že laureát Kafkovy ceny dostal v témže roce i Nobelovu cenu za literaturu: v roce 2004 to byla Rakušanka Elfriede Jelineková a o rok později britský dramatik Harold Pinter. V minulosti získal Nobelovu cenu za literaturu pouze jeden Čech - básník Jaroslav Seifert v roce 1984. Arnošt Lustig byl v minulosti na cenu navrhován už třikrát.

V pátek oznámí Norský Nobelův výbor letošního držitele Nobelovy ceny za mír.

Arnošt Lustig
Zdroj: ČT24
Vydáno pod