Češi mají z Evropanů nejmenší odpor ke klonovanému masu

Brusel – Tvorba potravin z klonovaného masa by ze všech občanů Evropské unie nejméně vadila Čechům. Ačkoli se takové potraviny zatím neprodávají, odborníci předpokládají, že se objeví nejpozději v roce 2010. Zatímco Evropský úřad pro bezpečnost potravin si není jist, zda jsou potraviny z naklonovaných zvířat bezpečné, Američtí vědci již dříve zjistili, že by člověku škodit nemělo. V reakci na nedávné hlasování v Evropském parlamentu provedl Eurobarometr výzkum o smýšlení obyvatel EU o masu z klonovaných zvířat.

Evropský parlament odsouhlasil výzvu Evropské komisi, aby zakázala členským státům unie zakázat klonování pro potravinářské účely. Poslanci jsou přesvědčeni, že i kdyby výsledné produkty nebyly nebezpečné lidem, zvýšilo by klonování pravděpodobnost, že celá stáda zdecimují nemoci. Europoslanci v této souvislosti připomněli evropskou směrnici, podle které zemědělci nesmí zvířatům při chovu způsobit utrpení nebo poškození.

Průzkum Eurobarometru ukázal, že podobně jako jejich poslanci, odmítá většina Evropanů (62 procent), aby se pro potraviny vytvářely z klonovaných zvířat.

Většině Čechů ovšem takové maso nevadí, nakloněno mu je 54 procent dotázaných. Podobně se ke klonovanému masu postavili ještě Britové a Španělé. V dalších 24 zemích Evropské unie se většině obyvatel představa potravin vytvářených z klonovaných zvířat příčí. V Rakousku se proti nim postavilo 82 procent obyvatel.

Většina Evropanů (84 procent) si podle Eurobarometru není jista, jaké mohou být dlouhodobé dopady klonování zvířat. Za morálně pochybné potom považuje klonování zvířat 61 procent dotázaných. O dvě procenta více respondentů má za to, že by klonování mohlo snížit genetickou různorodost dobytka.