Australská víza budou bezplatná a stejná pro celou EU

Sydney - Austrálie zavádí od konce října pro všechny členy Evropské unie včetně České republiky a Slovenska nový vízový program eVisitor. Systém bude na webu přístupný od 27. října. Má sjednotit vízovou politiku Austrálie vůči EU a odstranit nerovnosti vízového režimu mezi starými a novými členskými zeměmi unie. Žádat o vízum prostřednictvím nového systému budou moci občané EU bezplatně.

Do Austrálie přijede ročně 1,2 milionu Evropanů. Země si od nového systému slibuje růst turismu a zjednodušení obchodních vztahů evropských zemí a Austrálie. Turisté nebo podnikatelé, kterým bude prostřednictvím systému vízum uděleno, budou moci navštívit zemi opakovaně v průběhu 12 měsíců. V rámci jedné cesty mohou zůstat v Austrálii maximálně 90 dní.

Systém eVisitor nahrazuje původní systém ETA, který byl dosud k dispozici jen pro 17 členských států EU. Češi mohli využívat automatické zpracování žádostí o turistická víza do Austrálie od června 2006. Do července 2007 však za víza platili 70 australských dolarů. Před rokem byly občanům EU včetně ČR poplatky za elektronické podání žádosti zrušeny.