„Hippie šimpanzi“ se neštítí zabíjet

Londýn – Šimpanzům bonobům, kteří jsou často charakterizováni jako "hippies mezi lidoopy", nečiní podle německých vědců problém zabíjení. Bonobové prý loví jiné lidoopy, ačkoli si dosud zoologové mysleli, že se živí pouze drobnými živočichy. Jelikož je společnost těchto šimpanzů matriarchální, považují vědci jejich chování za důkaz, že na výbojné chování nemá vliv mužská dominance.

Výzkum šimpanzů žijících v Kongu probíhal pět let. Během nich zaznamenali vědci deset případů, kdy bonobové vyrazili na lov jiného šimpanze.

„Mysleli jsme si, že lov je mužská záležitost,“ uvedl vedoucí výzkumu Gottfried Hohmann z Institutu Maxe Plancka v Lipsku. „Jak prokázal náš výzkum, není to nutné. Naznačuje to, že raní lidé se chovali podobně.“ Němečtí vědci publikovali svá zjištění v časopisu Current Biology.

Bonobové čili šimpanzi malí jsou jeden ze dvou druhů šimpanzů, jsou ale méně rozšířeni než jejich příbuzní šimpanzi učenliví. Jsou proslulí tím, že jejich společenský život je postaven na sexu. Podobně jako v případě raných lidských společenstev stojí v čele skupin bonobů samice.