Sojuz se úspěšně spojil s ISS, na stanici se uskutečnilo historické setkání

Moskva - Ruská kosmická loď Sojuz TMA-13 s rusko-americkou posádkou a vesmírným turistou na palubě se dnes úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Spojení se podle ruského Střediska pro řízení kosmických letů uskutečnilo automatickým způsobem v 10:26 našeho času. O dvě hodiny později nová posádka vstoupila na palubu ISS, kde se uskutečnilo historické setkání synů dvou bývalých kosmonautů.

Sojuz odstartoval v neděli z kosmodromu Bajkonur. Na oběžnou dráhu dopravil v pořadí již osmnáctou posádku ISS, jejímiž členy jsou ruský kosmonaut Jurij Lončakov a jeho americký kolega Michael Fincke. Ve vesmíru zůstanou 175 dní. Na orbitální stanici vystřídají dosavadní posádku Sergeje Volkova a Olega Kononěnka.

Třetí křeslo v Sojuzu obsadil šestý vesmírný turista, Američan Richard Garriott. Syn bývalého kosmonauta Owena Garriotta na ISS pobude deset dní a na Zemi se vrátí 24. října spolu s dosavadní posádkou, která na oběžné dráze pracovala od letošního dubna.

Garriott je podle dřívějších informací agentury Space Adventures, která se specializuje na výlety bohatých klientů, prvním „komerčně aktivním“ vesmírným turistou. Na ISS chce provádět vědecké experimenty. Například biotechnologická společnost, jejímž spoluzakladatelem je jeho otec, má zájem, aby provedl experimenty s proteiny.

Za letenku do kosmu Garriott podle agentury Reuters zaplatil 35 milionů dolarů (přibližně 651 milionů korun). Vydělal si na ni podnikáním v oboru videoher.

Na ISS se poprvé v historii setkali potomci bývalých kosmonautů

Na palubě ISS se dnes uskutečnila mimořádná událost. Poprvé v historii se setkali potomci bývalých kosmonautů. Vesmírný turista Garriott si stiskl ruku s Volkovem, jehož otec Alexandr Volkov absolvoval několik letů do vesmíru, včetně pobytu na bývalé ruské vesmírné stanici Mir, která byla po dosloužení zničena v roce 2001.

Během  pobytu nové posádky ISS tu mají přistát dva raketoplány a dvě nákladní lodě Progress. Kromě toho musejí Lončakov a Fincke prověřit všechny systémy stanice, aby ji připravili na přijetí první rozšířené posádky, jež by měla být šestičlenná. Podle šéfa ruské kosmické agentury Roskosmos ale není zatím jisté, zda se to uskuteční již při příští expedici.

Do programu vědeckého výzkumu je zařazeno 50 experimentů, z nichž některé se na ISS ještě neprováděly. Lončakov a Fincke také uskuteční jeden nebo dva výstupy do kosmu a otestují nový, počítačově řízený skafandr Orlan-MK. Provedou také jedinečný experiment difuze kyslíku v půdě palubního miniskleníku. Výsledky tohoto experimentu umožní vědcům dále pracovat na vývoji skleníků pro budoucí kosmická plavidla.

Konec vesmírných turistů? 

Rozšíření posádky profesionálních kosmonautů na šest osob by mohlo znamenat konec pobytu vesmírných turistů. Ten nynější - Garriott - bude pokračovat ve výzkumech, které prováděl jeho otec na palubě americké orbitální stanice Skylab v roce 1973. Několik vědeckých experimentů uskuteční pro americkou vesmírnou agenturu NASA a další experimenty s proteiny si u něj objednala jedna farmaceutická firma. Na práci svého otce naváže i v dalším směru. Chce z vesmíru vyfotografovat místa, která snímkoval jeho otec, a potom záběry porovnat.

V současné době jsou k ISS připoutány tři lodě. Kromě Sojuzu TMA-13 je to také Sojuz TMA-12, kterým se za deset dní bude vracet současná posádka a vesmírný turista na Zemi, a potom nákladní loď Progress, která před měsícem dopravila na oběžnou dráhu více než 2,5 tuny nákladu.