Spor polského prezidenta a premiéra nevyřešen, na summit poletí oba

Varšava - Polské vládě se nepodařilo přesvědčit prezidenta Lecha Kaczyńského, aby nejezdil na nadcházející summit EU v Bruselu. Polská delegace tak bude mít na summitu dva vedoucí. Není zatím jasné, kdo bude za zemi oficiálně vlastně vystupovat. A sporů přibývá, politici se hádají i o vládní letadlo.

Původně měl jet na jednání premiér Tusk s ministrem zahraničí a ministrem financí. Místo něj se chce ale do Bruselu vypravit prezident Kaczyński. „Za zahraniční politiku podle ústavy odpovídá vláda, nemusíme o pomoc prosit prezidenta, namítal polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Později v rozhovoru Kaczyńského žádal: “Pane prezidente, na kolenou vás prosím, nejezděte… Neoslabujte naši vyjednávací pozici na tomto důležitém summitu."

Hlavním tématem nadcházejícího summitu bude zřejmě finanční krize, i proto polská vláda žádala, aby se prezident cesty vzdal ve prospěch ministra financí, který je odborníkem na ekonomická témata. Kaczyński ale přesto chce na schůzku odletět.

Do Bruselu tak pojedou dva rivalové - Kaczyński s Tuskem. Ti se věčně přou o kompetence a nejinak tomu bude i tentokrát. Názory dvou předních polských státníků na řešení některých unijních otázek se totiž značně liší. 

Nejdřív Tusk a potom Kaczyński

A problém nastal i u plánování odletu. Premiér si objednal vládní letoun. Druhé vládní letadlo si pak chtěl zamluvit prezident. Jeho pilot ale onemocněl, a tak bude muset Kaczyński odletět stejným letadlem jako Tusk. Společně ale rozhodně nepoletíme, nechal se slyšet prezident. Nejdříve tedy do místa konání summitu dopraví letadlo premiéra Tuska, pak se vrátí do Varšavy a naloží Kaczyńského.    

Dvoudenní summit EU začíná ve středu. Kromě problémů na světových finančních trzích budou šéfové členských států jednat i o boji s klimatickými změnami a o Lisabonské smlouvě, která měla být původně hlavním bodem programu.   

Polský vládní letoun
Zdroj: ČT24
Vydáno pod