V Plzni operují nádory plic pomocí laseru

Plzeň - Mnohem šetrnější metodu operací takzvaných sekundárních nádorů plic mohou díky novému speciálnímu přístroji provádět lékaři chirurgie Fakultní nemocnice v Plzni. Operace pomocí laserového paprsku je ke specifické plicní tkáni velmi šetrná, rána nekrvácí, nedochází ani k úniku vzduchu z plic. Přístroj vyvinuli odborníci v Německu speciálně pro odstraňování metastáz a vícečetných ložisek.

Dosud museli lékaři při metastázích na plicích mechanicky odstranit nádor, často i s částí zdravé tkáně, někdy i s celou plící. „Tento přístroj je opravdu přínosem, abychom se mohli starat o nemocné, kteří v minulosti měli velmi pokročilé onemocnění takového rozsahu, že jsme je neléčili,“ řekl primář oddělení Vladimír Špidlen.

„Přístroj je schopen uzavřít tepny do průměru dva milimetry a žíly do tří milimetrů,“ popsal lékař Josef Vodička. I díky tomu má nemocný naději na bezproblémové pooperační dny a rychlejší uzdravování. Zatím se operace provádí při otevření hrudníku, v Německu už ale odborníci vyvinuli i speciální nástavce. Díky nim lze tyto operace provádět i při takzvaném miniinvazivním výkonu, tedy podobně jako laparoskopické operace. To zatím plzeňská nemocnice nedělá.

Speciální laser na operace plic vyšel zhruba na 4 miliony korun a nemocnice jej hradila plně ze svých peněz. „Naší firemní politikou je zavádět do diagnostiky i nejmodernější medicínské postupy,“ doplnila mluvčí nemocnice Renata Jenšíková.

Operace laserem trvá přibližně stejně dlouho jako klasická, rekonvalescence je ale mnohem lepší a pooperační obtíže u pacienta menší. Lékaři chirurgické kliniky operují kolem deseti pacientů s nádorovým onemocněním plic ročně. Nový přístroj tento počet určitě zvýší. Laserovou operaci už lékaři provedli patnácti pacientům, v polovině případů se jednalo o vícečetné metastázy. Ve všech případech bez pooperačních komplikací.