Jednání o rozdělení moci v Zimbabwe podle opozice ztroskotala

Harare - Rozhovory o rozdělení moci mezi prezidentem Robertem Mugabem a opozicí v Zimbabwe ztroskotaly při obsazování klíčových vládních postů. Podle předáka opozičního Hnutí za demokratickou změnu (MDC) Morgana Tsvangiraie se jednání ocitla ve "slepé uličce".

Tsvangirai řekl, že se nepodařilo vyřešit rozdělení klíčových ministerstev ve vládě. Opozice obvinila Mugabeho, že se snaží svými lidmi obsadit příliš mnoho důležitých resortů. „Dělají nám starosti snahy vytlačit MDC v koaliční vládě do bezvýznamné pozice,“ prohlásil Tsvangirai.

Tsvangirai odchodem svého hnutí z vlády pohrozil již minulý víkend. Reagoval tím na Mugabeho rozhodnutí obsadit ministerstva obrany, financí a vnitra zástupci svého Afrického národního svazu Zimbabwe-Vlastenecké fronty (ZANU-PF).

Nicméně bývalý jihoafrický prezident Thabo Mbeki, který tento týden jednání zprostředkoval, v pátek prohlásil, že dohoda je stále možná. „Rozhovory pokračují,“ uvedl s tím, že cestu ze současné zapeklité politické situace se v pondělí ve Svazijsku budou snažit pomoci najít zástupci Společenství pro rozvoj Jižní Afriky.

Cílem současných jednání je rozdělit mezi obě hnutí a jednu menší stranu posty ve vládě národní jednoty, v jejímž čele by stál Tsvangirai a Mugabe by nadále zastával prezidentský úřad. V uplatnění dohody o rozdělení moci v koaliční vládě mnozí vidí šanci na vyřešení nejpalčivějších problémů Zimbabwe.

Zimbabwe se potýká s těžkou ekonomickou krizí. Mezi hlavní problémy patří obrovská inflace, která nyní dosahuje 231 milionů procent, nedostatek potravin a pohonných hmot.

Thabo Mbeki
Zdroj: ČT24