Vládní šíité chtějí změny v návrhu bezpečnostní dohody s USA

Bagdád - Šíitské Sjednocené irácké spojenectví (UIA), které je hlavním blokem v irácké koaliční vládě a v parlamentu, dnes sdělilo, že připravený návrh nové americko-irácké bezpečnostní dohody ještě vyžaduje další diskuse a dodatky. Premiér Núrí Málikí krátce před vyjádřením svého bloku UIA bez upřesnění zdůraznil, že text se musí změnit, aby se zachovala svrchovanost Iráku.

Ani vedení bloku UIA nespecifikovalo, jaké změny si přeje. „Některé části návrhu jsou kladné, ale jiné potřebují více času k jednání a k vypracování dodatků,“ uvedlo UIA v dnešním prohlášení.

O dohodě k americké přítomnosti v Iráku poté večer jednali vedoucí iráčtí politici. Podle vládního mluvčího ale nebyli s to se dohodnout na jeho podpoře. Někteří vyjadřovali k návrhu dokumentu jisté výhrady a někteří dokonce stále uvažují i o tom, že by podobnou smlouvu mohli nakonec zcela zamítnout. Jediní, kdo by smlouvu ihned podpořili, jsou prý kurdští vládní představitelé.

Washington se k vývoji kolem smlouvy v Iráku zatím nevyjádřil.

Výroky šíitských špiček přišly poté, co v bagdádských ulicích proti nové americko-irácké bezpečnostní dohodě v sobotu protestovaly desetitisíce iráckých šíitů. USA podle ní budou mít právo ponechat svou armádu v Iráku ještě přinejmenším tři roky, což se mnohým šíitům nelíbí. Účastníci patřili ke stoupencům radikálního a vlivného duchovního Muktady Sadra, který vyzval členy parlamentu, aby pro dohodu s USA nehlasovali.

Koaličním armádám v Iráku vyprší mandát OSN 31. prosince. Má jej nahradit nová irácko-americká smlouva, která stanoví podmínky, za nichž budou moci Američané v Iráku dále působit. Iráčtí vyjednávači přinutili podle pozorovatelů americkou stranu již k mnoha ústupkům, ale dohoda má stále mnoho odpůrců mezi iráckými šíity i sunnity.

„Irácká vláda se zpronevěřuje Bohu i národu a předložila vám dohodu, ačkoli ví, že to poznamená Irák i jeho vládu na mnoho let. Říká-li, že dohoda ukončí okupaci, pak vám musím sdělit, že okupant si své základny zachová. Lže každý, kdo tvrdí, že vám tato smlouva zaručuje svrchovanost. Věřím tomu, že naši bratři v parlamentu budou hájit vůli národa, a nikoli okupanta. Nezrazujte lid,“ stálo v sobotním Sadrově poselství politikům.