Castro demonstruje blízké vztahy k Rusku

Havana - Kubánský prezident Raúl Castro se zúčastnil otevření ruské ortodoxní katedrály v Havaně. Ceremonie byla součástí takzvaných "Ruských dnů na Kubě", které mají doložit posílení vztahů obou zemí. Akce se koná na 46. výročí karibské krize z října 1962. Sovětský svaz tehdy rozmisťoval na Kubě své rakety a Spojené státy zahájily blokádu ostrova. Hrozící jaderný konflikt nakonec odvrátila úspěšná jednání.

Kubánský prezident Raúl Castro se dnes zúčastnil otevření prvního ruského pravoslavného kostela v Havaně, jak vysvětil metropolita ruské pravoslavné církve Kirill. Šéf kubánského státu se tak na krátko objevil na veřejnosti, kde je ho vidět jen zřídka, ale novinářům neposkytl žádný rozhovor.

Bílý kostel s pěti pozlacenými kupolemi a kříži na jejich vrcholu stojí na břehu moře v historické čtvrti Stará Havana nedaleko řeckého pravoslavného kostela svatého Mikuláše, který byl prvním svatostánkem této víry na komunistickém ostrově. Otevřel ho v roce 2004 za účasti Fidela Castra konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I., duchovní vůdce pravoslavných křesťanů ve světě.

Michail Kamenin:

„Otevření tohoto kostela je symbolem nových vztahů mezi našimi zeměmi a ukazuje, jak se obě naše země změnily.“

Ruský velvyslanec na Kubě Michail Kamynin zdůraznil, že tento kostel je věnován tisícům Rusů žijících v Havaně a ruským turistům navštěvujícím tuto zemi. Metropolita Kirill označil událost za historickou. Kostel podle něho otevírá novou stránku ve vztazích mezi Ruskem a Kubou a sbližuje ještě více oba spřátelené národy. „Před čtyřmi lety jsme za podpory Fidela Castra položili základní kámen a za čtyři roky je stavba hotova,“ řekl Kirill.

Metropolita Kirill už při zahájení stavby projevil přání, aby se tento svatostánek stal „kulturním mostem“ mezi Havanou a Moskvou, jejichž velmi úzké vztahy po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 začaly poněkud ochabovat. V poslední době se ale znovu oteplují.