Potápěči objevili na jihu Čech vzácné medúzy

Řečice u Blatné - Potápěči objevili v zatopeném lomu v Řečici u Blatné malé medúzy. Několik jich vylovili a dovezli expertům Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech. Ti potvrdili, že jde o sladkovodní medúzy, které jsou ve střední Evropě vzácné a vyskytují se jen ojediněle.

Na rozdíl od mořských, které bývají postrachem plavců, tyto drobné sladkovodní medúzy neublíží. „Medúzka je velká dva až tři centimetry a její jed je účinný na zooplankton a jeden až dva milimetry velké tvory,“ vysvětluje Pavel Kozák z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech. Medúzy objevili v řečickém lomu při tréninku potápěči. Pod hladinou jich žijí celá hejna.

Potápěči jich vylovili do lahve deset a přepravili do výzkumného ústavu. Jihočeští vědci, kteří se specializují na vodní živočichy, medúzky znají. V kraji ale jejich výskyt zkoumají vůbec poprvé. Mluví o nich jako o veliké vzácnosti. „Je to dravec, který se živí drobnými vodními živočichy. I tak pro naše ekosystémy nepředstavuje žádné větší nebezpečí,“ dodává Kozák. Nyní medúzy poputují na genetické testy do britských laboratoří, aby se zjistilo, odkud pocházejí.

Téměř průsvitná medúza je těžko viditelná, nejvíce se s ní setkají potápěči a rybáři. Koupající se lidé ji snadno přehlédnou, většinou se vyhýbá břehům, v noci vyplouvá k hladině.