Vzpouře v mexické věznici padlo za oběť přes 20 vězňů

Mexiko - Nejmíň 21 lidí zemřelo při nepokojích ve věznici na severovýchodě Mexika u hranic se Spojenými státy. Příznivci dvou znepřátelených gangů začali přestřelku a pak budovu zapálili. Situaci zvládla až speciální jednotka policie. Věznice je přeplněná, je v ní dvakrát více lidí, než se do ní vejde.

Vše podle úřadů začalo krvavou bitkou mezi vězněnými členy dvou drogových gangů, proti nimž nakonec zasáhly bezpečnostní síly. Vězni vybavení noži i střelnými zbraněmi spolu bojovali tři hodiny. Založili také požár, při němž někteří zahynuli. Podle vedení věznice přišlo o život nejméně 18 vězňů, podle vězeňských lékařů bylo zabito možná 25 vězňů.

Ve věznici pohraničního města Reynosa, kde je rozšířen obchod s drogami, je kolem 2000 vězňů, přestože objekt je určen pro tisícovku osob. Přeplněné jsou i ostatní místní žaláře. To vše je důsledkem zvýšené protidrogové aktivity policie u hranic s USA v posledním období. Od začátku roku si zde prý násilí kolem pašování drog vyžádalo více než 3725 mrtvých.