Bush přijme Topolánka při jeho návštěvě USA

Washington - Americký prezident George Bush přijme 29. října českého premiéra Mirka Topolánka. Budou jednat o finanční krizi, americkém protiraketovém systému v Evropě a o bezpečnosti evropských energetických zdrojů. Oznámila to v úterý tisková mluvčí Bílého domu Dana Perinová.

Perinová zdůraznila, že úzké vztahy mezi Českou republikou a Spojenými státy se prohloubily v řadě světových strategických priorit jako je prosazování svobody v represivních režimech, pomoc při zajištění bezpečnosti a rozvoje v Iráku a Afghánistánu, zlepšení evropské energetické bezpečnosti a obrana před ohrožením Evropy a Spojených států střelami z Blízkého východu.

Jedním z témat bude podle Perinové plán USA na vybudování protiraketového deštníku v Evropě, který má být namířen proti nepřátelským státům. Radarová část obranného systému by měla stát v Česku a silo s desítkou raket v Polsku. Česko i Polsko podepsaly letos v létě s USA smlouvy o protiraketové základně. Nyní je čeká ratifikace v parlamentech.  

Během nadcházející návštěvy Spojených států se podle dřívějších informací české vlády Topolánek zúčastní otevření zrekonstruované České národní budovy v New Yorku. Má zavítat také do Iowy, kde se podívá do českého a slovenského muzea, na jehož opravu po záplavě česká vláda poskytla deset milionů korun.

Vydáno pod