Češi v LHC pracovali především na detektorech ATLAS a ALICE

Praha - Čeští vědci se při budování Velkého urychlovače částic (LHC) v Ženevě podíleli především na detektorech ATLAS a ALICE. Bylo to uvedeno na včerejším semináři Akademie věd, který byl nazván Česká účast na přípravě experimentu pro LHC, v planetáriu v pražské Stromovce. Více informací o LHC naleznete zde.

ATLAS je víceúčelový detektor konstruovaný tak, aby mohl studovat co nejširší okruh fyzikálních jevů na LHC. Charakteristickým prvkem detektoru je systém magnetů, které vytvářejí magnetické pole v podobě válce provlečeného cívkami a obepínajícího trubici urychlovače. ATLAS je vůbec největším detektorem pro sledování srážky částic. Spolupracuje na něm více než 1900 vědců ze 164 institucí z 35 zemí.

ALICE je detektor zaměřený na analýzu dat ze srážek iontů olova. Bude studovat vlastnosti kvark-gluonového plazmatu, což je stav hmoty, kdy za extrémně vysoké teploty a hustoty nejsou kvarky a gluony (elementární částice) svázány uvnitř hadronů (seskupení elementárních částic). Hmota v takovém stavu pravděpodobně existovala krátce po vzniku vesmíru, tedy ještě dříve, než se vytvořily částice jako protony a neutrony. Na tomto „menším“ projektu se podílí více než 1500 vědců ze 104 institucí z 31 zemí.

Seminář se uskutečnil při příležitosti včerejší inaugurace LHC v Ženevě. Planetárium při této příležitosti připravilo také pořad Okamžik zrození, při kterém mohli diváci diskutovat s vědci, kteří na výstavbě urychlovače spolupracovali. Akademie věd už v pondělí otevřela multimediální výstavu o urychlovači ve svém sídle na Národní třídě. Přístupná bude do konce měsíce.