V EU se prý objevují hlasy, že by Francie měla předsedat unii místo ČR

Vídeň - Podle rakouského deníku Kurier sílí v Evropské unii hlasy, které volají po prodloužení nynějšího francouzského předsednictví na úkor následujícího předsednictví České republiky. Důvodem je prý obdiv, který si díky svému působení v čele unie vysloužil francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Přispěly k tomu ale i pochyby, které na mezinárodní politické scéně vyvolává české předsednictví. Podle francouzského deníku Le Monde se bude chtít Sarkozy udržet i v čele eurozóny, a to minimálně další rok.

Francouzský deník Le Monde napsal, že Sarkozy chce prostřednictvím finanční krize zabít dvě mouchy jednou ranou: prosadit své ekonomické vize a v čele eurozóny vyšachovat z politického výsluní Česko a Švédsko. Ty se evropského kormidla sice chopí v prvním a ve druhém pololetí 2009, ale k eurozóně nepatří a na její rozhodování nemusejí mít vliv.

Eurozóna po právní stránce neexistuje, a může si tak dovolit prodloužit předsednictví bez nějaké unijní smlouvy. Francie by se do čela eurozóny v následujícím roce mohla dostat buď řádnými volbami, nebo by její předsednictví bez voleb jednoduše přešlo i do následujícího období. Nešlo by přitom o žádnou novinku - Belgie skupinu vedla v roce 2001 o půl roku déle místo Švédska, Řecko zase v roce 2002 místo Dánska. V otázce předsednictví Evropské unie je to ale jiné, tam vlastně podle pravidel mandát ani prodloužit nejde.

Česká zahraniční politika není proevropská

V rakouském tisku se včera objevila informace, že v Evropské unii sílí hlasy, které volají po prodloužení francouzského předsednictví, a to především kvůli politickým úspěchům Nicolase Sarkozyho. Jeho příznivci, mezi které patří třeba i předseda EK José Barroso, oceňují především jeho zprostředkovatelské snahy během konfliktu mezi Ruskem a Gruzií. Sarkozy si podle nich zaslouží pochvalu i za aktivity v úsilí o překonání finanční krize. Proto se někteří představitelé vyslovili, že by francouzské funkční období mělo být prodlouženo nejméně na dvojnásobnou dobu, tedy alespoň na rok.

Kurier nicméně píše, že dalším z důvodů, proč by měla dál Francie předsedat unii, jsou i pochybnosti o příští předsednické zemi - České republice. Obavy mají skeptici především z toho, že pro malou členskou zemi v čele unie by bylo obtížnější zvládání ekonomické krize. Skrz prsty se někteří představitelé dívají i na zahraniční politiku české vlády. Ta je totiž v Bruselu a Štrasburku považována za spíše proamerickou než proevropskou.

Prodloužení francouzského předsednictví je vyloučeno

Podle zpravodajky ČT Evy Hrnčířové ale názory rakouského deníku vycházejí ze špatných interpretací slov některých politiků. Prodloužení francouzského předsednictví není možné, protože střídání předsednické země každých šest měsíců je zakotveno v základních smlouvách EU, které nelze jen tak změnit. „Pravidla Evropské unie jsou pravidla Evropské unie a ta se budou dodržovat,“ řekl k tomu šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Premiér Mirek Topolánek dnes označil informace listu Kurier za pouhé spekulace, které ho prý nechávají chladným. Je podle něj vyloučené, že by se Česká republika vzdala předsednictví EU. „Myslím, že to zvládneme a jsme na to dobře připraveni,“ řekl novinářům během dnešního zasedání české Poslanecké sněmovny.

Také místopředseda české vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra pověsti odmítl. „Úvahy o prodloužení předsednictví Francie na úkor Česka jsou bezpředmětné, právně a politicky nekorektní. Důrazně je proto odmítám. Podle stávajících pravidel vede každá členská země Unii podle předem daného harmonogramu. ČR je plně připravena převzít od Francie předsednictví 1. ledna 2009 a plnit po dalších šest měsíců roli moderátora Unie, na kterou se dlouhodobě a systematicky připravuje,“ uvádí se ve Vondrově prohlášení.