Česká hlava ocenila nejlepší projekty evropských studentů

Praha - Společnost Česká hlava poprvé ocenila nejlepší evropské studentské projekty v rámci přírodních a technických věd v soutěži Innovating Minds - Czech Award for Young Europeans. Úspěšní byli Rakušané, Rumuni, Italové a Češi, uvedla to Gabriela Středová ze společnosti Česká hlava.

Dvojice studentů Florian Wacha a Andreas Schwertl z Rakouska byla oceněna v kategorii zdraví a kvalita života za způsob spolehlivého diagnostikování hemochromatózy, což je dědičné krevní onemocnění, které způsobuje bronzové zbarvení kůže. Včasná diagnostika totiž může předejít závažným komplikacím. V kategorii informační a komunikační technologie zvítězil český student Jakub Marian s prací o softwarové vizualizaci kapalin.

V kategorii životního prostředí zabodovali Marian Olteanu a Mirela Margeluová z Rumunska. Vymysleli a vyzkoušeli unikátní metodu, jak účinně zabránit přemnožení škodlivého hmyzu v jabloňových sadech. Využili přitom feromonů, tedy látek, které hmyz vylučuje, aby nalákal příslušníky svého druhu opačného pohlaví k rozmnožování. Metodu je možné aplikovat lokálně, takže nedochází k vytlačení hmyzu z jeho přirozeného životního prostředí.

Italský tým musel při výzkumu popíjet víno

Tým italských studentů Marco Boem, Michele de Bortoli a Alessandro Pivetta sestrojili bioreaktor, což je zařízení, které slouží při výrobě vína. S jeho pomocí je možné nechat kontrolovaně kvasit vinný mošt za současného zachování kvality vína a znaků typických pro jeho konkrétní druhy. Všichni tři studenti na dnešní tiskové konferenci s úsměvem potvrdili, že kvůli vědeckému výzkumu museli víno velmi často i popíjet. Obdrželi cenu v kategorii inovace výrobků a technologií.

Cílem společnosti Česká hlava je vybudovat prestižní evropskou soutěž. V každé soutěžní kategorii získá vítěz 5000 eur, tedy zhruba 125 tisíc korun. Celkem se přihlásili studenti s téměř 60 projekty z 12 evropských zemí.