Sojuz s ruskými kosmonauty a americkým turistou je zpět na Zemi

Moskva - Ruský vesmírný modul Sojuz TMA-12 dosedl dnes podle plánu v pět hodin 36 minut SELČ bezpečně v Kazachstánu. Na palubě modulu se z orbitálního komplexu ISS vrátila na Zemi dvojice ruských kosmonautů Sergej Volkov a Oleg Kononěnko a také americký vesmírný turista Richard Garriott, který si ve vesmíru pobyl deset dní.

„Všechno proběhlo v pořádku, dosedli bezpečně a posádka se cítí skvěle,“ oznámil mluvčí moskevského Střediska pro řízení kosmických letů. Záběry z řídícího střediska přenášela živě i televize amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Dnešní návrat sojuzu provázela mimořádná pozornost, protože loď potkaly v nedávné minulosti dvakrát problémy, které daly vzniknout pochybám, zda je dostatečně spolehlivá.

„Právě jsme dosedli. Cítím se ohromně, návrat byl dokonale měkký,“ řekl sedmačtyřicetiletý Američan Garriott krátce po dopadu sojuzu v kazašské stepi.

Sojuz kotvil u Mezinárodní vesmírné stanice ISS od 14. října, kromě Garriotta tam dopravil již osmnáctou základní posádku orbitálního komplexu, ruského kosmonauta Jurije Lončakova a jeho amerického kolegu Michaela Finckeho. Ti vystřídali předcházející posádku, Volkova a Kononěnka, kteří na ISS pracovali od dubna. Nová rusko-americká posádka zůstane ve vesmíru 175 dní.

Američan Richard Garriott, který si přišel na velké jmění prodejem videoher, je již šestý turista, jehož sojuz na oběžnou dráhu kolem Země dopravil. Richard, který za letenku zaplatil 35 milionů dolarů (přibližně 651 milionů korun), je synem někdejšího amerického astronauta Owena Garriotta.

Richard Garriott plnil na ISS řadu úkolů, především navázal na výzkumy, které prováděl jeho otec na palubě americké orbitální stanice Skylab v roce 1973. Několik vědeckých experimentů uskutečnil Richard i pro americkou vesmírnou agenturu NASA a další pokusy s proteiny si u něj objednala neupřesněná farmaceutická firma.