Prezident Sarkozy žaluje výrobce panenky vúdú s jeho podobou

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se zlobí. Tentokrát však není na vině politika, ale dobře se prodávající panenka vúdú s jeho podobou. Sarkozy nyní žádá po soudcích, aby nařídili její stažení z prodeje.

Souprava s názvem „Nicolas Sarkozy: Příručka voodoo“ obsahuje panenku a dvanáct špendlíků. Modře zbarvená panenka má Sarkozyho obličej a na sobě má napsané ty nejšťavnatější prezidentovy výroky, včetně toho loňského z pařížského zemědělského veletrhu. Tehdy Sarkozy poslal do patřičných míst jednoho z Francouzů, který se s ním odmítl pozdravit.

„Chtěli jsme udělat sadu s humornou knížkou, která by nebyla drahá a každý si ji mohl dovolit. Z naší strany v tom nebyla žádná snaha někomu uškodit. Nechtěli jsme se chovat jako skutečné čarodějnice provozující voodoo,“ vysvětluje ředitel vydavatelství K&B Jean-Francois Kowalski.

Sarkozymu se však nápad vůbec nelíbí. Požaduje, aby hračka, která ho zesměšňuje, zmizela z obchodů. Prezidentovi právníci už údajně připravují žalobu.

„Podle nás je požadavek na stažení těchto věcí z obchodů naprosto neadekvátní. Vúdú příručka je žert a karikatura, stejně jako panenka. Jako vydavatel cítím, že jsme právo neporušili a odmítáme žádosti vyhovět,“ tvrdí Kowalski.

V obchodech je teď 20 tisíc kusů panenek se Sarkozyho podobiznou. Vydavatelství se hájí, že si nezasedlo jen na francouzského státníka. Vyrobilo také 12 tisíc podobných sad s jeho někdejší prezidentskou protikandidátkou Ségolene Royalovou.

Pařížský soud vyslechl stížnost v pátek, rozhodnutí má oznámit ve středu.

  • Sarkozy coby panenka voodoo zdroj: dailymail.co.uk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/489/48831.jpg
  • Voodoo panenka s podobou Ségolene Royalové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/489/48837.jpg