Parlamentní volby v Litvě vyhráli opoziční konzervativci

Vilnius - Druhé kolo parlamentních voleb v Litvě vyhráli opoziční konzervativci. Podle oficiálních konečných výsledků výrazně porazili dosud vládnoucí sociální demokraty. Poprvé od roku 2000 by tak mohli znovu řídit zemi v rámci koaliční vlády. Opoziční pravicový Vlastenecký svaz bývalého premiéra Andriuse Kubiliuse získal celkem 44 křesel ve 141členném parlamentu. Sociální demokracie premiéra Gediminase Kirkilase skončila se ziskem 26 mandátů na druhém místě. Informovaly o tom agentury AP a AFP.

Konzervativcům přesto celkové vítězství ve volbách nestačí na to, aby mohli sami sestavit vládu. Tu chtějí vytvořit čtyři strany pravého středu, které dohromady získaly po nedělních volbách v parlamentu většinu hlasů. Koalice pravého středu bude mít ve 141členném zákonodárném sboru 79 křesel.

Vlastenecký svaz, který stojí v čele koalice, je znám ostrou kritikou Moskvy a konzervativním postojem k sociálním otázkám. Chtěl by podle Kubiliuse dostat do správy resort obrany, ekonomie, financí a zahraniční politiky.

Vládnoucí sociální demokraté skončili s 26 křesly na druhém místě, a přišli tak o moc v této bývalé sovětské republice, která získala nezávislost před 17 lety a v roce 2004 vstoupila do Evropské unie a NATO.

Prezident Valdas Adamkus dnes prohlásil, že očekává od nové koalice, že bude schopna zahájit reformy, které se léta odkládaly a které země nezbytně potřebuje.