Austrálie ode dneška zavádí nový vízový systém eVisitor

Sydney - Austrálie ode dneška zavádí nový vízový systém pro všechny země Evropské unie včetně České republiky a Slovenska nazvaný eVisitor. Systém má sjednotit vízovou politiku Austrálie vůči EU a odstranit nerovnosti vízového režimu mezi starými a novými členskými zeměmi unie.

Jak uvedl generální konzul České republiky v Sydney Vít Kolář, v rámci nového systému jsou turistická a obchodní krátkodobá víza zdarma a lze je získat prostřednictvím internetu. Turisté nebo podnikatelé, kterým bude prostřednictvím systému vízum uděleno, budou moci navštívit zemi opakovaně v průběhu 12 měsíců. V rámci jedné cesty mohou zůstat v Austrálii maximálně 90 dní. O vízum se musí žádat mimo území Austrálie.

Systém eVisitor nahrazuje původní systém ETA, který byl dosud k dispozici jen pro 17 členských států EU. Češi mohli využívat automatické zpracování žádostí o turistická víza do Austrálie od června 2006, do července 2007 však za víza platili 70 australských dolarů. Před rokem byly občanům EU včetně ČR poplatky za elektronické podání žádosti zrušeny.

Do Austrálie přijede ročně 1,2 milionu Evropanů. Země si od nového systému slibuje růst turistiky a zjednodušení obchodních vztahů evropských zemí a Austrálie.

Žena zadržená se sazeničkami banánovníků nemusí být Češka

Kolář dále hovořil o případu ženy, kterou minulý týden zadrželi celníci na letišti v Sydney při pokusu propašovat do země tři sazeničky banánovníku. Podle konzula není jasné, zda jde skutečně o českou občanku, jak uvedly agentury. V Austrálii jsou přísné zákony na ochranu osobnosti, takže úřady národnost pachatelky striktně odmítají zveřejnit. Potvrdily jen to, že žena není ve vazbě, ale je proti ní vedeno vyšetřování.

Žena, která přiletěla do Sydney z ostrova Samoa, se snažila propašovat sazeničky banánovníku, které měla ukryté v kalhotkách. Porušila tak velmi přísné australské karanténní předpisy a po dokončeném vyšetřování bude případ předán soudu, řekl novinářům bez dalších podrobností mluvčí celní správy. Austrálie je známa tím, že důsledně dbá na ochranu přírody, zejména pokud jde o případné zavlečení cizích škůdců nebo chorob.