Příště se budeme bránit, vzkazuje Sýrie Spojeným státům

Damašek/Islámábád - Sýrie obvinila Spojené státy z útoku na syrskou vesnici Sukkaríja, která leží na hranici s Irákem. Američtí vojáci tam z Iráku přiletěli ve vrtulnících a postříleli osm lidí, včetně čtyř dětí. Další syrští civilisté jsou zraněni. Syrské ministerstvo zahraničí incident ostře odsoudilo jako závažnou agresi a pozvalo si charges d'affaires Spojených států a Iráku, kterým byla předána protestní nóta. Jde o první americký útok v Sýrii. Americký bezpilotní letoun dnes zabil také 20 lidí v Pákistánu.

Podle svědectví místních lidí vojáci přiletěli na syrské území ve vrtulnících, zastřelili osm lidí a zase odletěli. Syrská média v neděli večer oznámila, že terčem byl dům, v němž byl zabit otec se čtyřmi syny, další mrtví jsou stavební dělníci. Nejméně pět osob bylo zraněno. Příslušníci armády Spojených států zde také podnikli razii v jedné z místních budov.

Podle irácké vlády útok na syrskou vesnici Sukkaríja v pohraniční oblasti Abú Kamal mířil na místo využívané povstalci k přeshraničním útokům na Irák. USA se k akci oficiálně zatím nevyjádřily.

Syrský ministr zahraničí:

„Příště se budeme bránit!“

Sýrie: Šlo o teroristickou agresi, žádáme vyšetření incidentu

Syrské ministerstvo zahraničních věcí dnes americký útok na syrské území označilo za „teroristickou agresi“ s tím, že nešlo o omyl. Vyzvalo rovněž iráckou vládu, aby incident důkladně vyšetřila. Ministr zahraničí Valíd Muaim dnes v Londýně zdůraznil, že pokud se bude podobný útok opakovat, Sýrie bude své území bránit.

Damašek nálet označil za „strašlivý zločin“ spáchaný USA a zdůraznil, že očekává od Američanů vysvětlení, než se rozhodne, jak reagovat a zda si stěžovat v Radě bezpečnosti OSN.

Washington Sýrii už dlouho obviňuje, že přes svou hranici pouští do Iráku zahraniční extremisty, zbraně a peníze. Do Iráku přicházejí zahraniční bojovníci z 90 procent právě přes Sýrii a finanční hotovost, kterou s sebou nosí, je hlavním zdrojem příjmů al-Káidy v Iráku, upozornila americká rozvědka. Damašek to ale popírá a trvá na nedotknutelnosti svého území.

Útok na syrskou vesnici u hranic s Irákem je překvapivý i z diplomatického hlediska. Odehrál se totiž v době, kdy Sýrie obnovila vztahy s Libanonem a s Damaškem jednají stále častěji evropští i američtí diplomaté.

USA dnes v Pákistánu zabily 20 lidí, včetně vůdce Talibanu

Nebylo by to poprvé, co Spojené státy v boji proti terorismu překračují hranice: proti vůli pákistánské vlády zasahují z Afghánistánu na pákistánském území. Nejnověji americký bezpilotní letoun raketou zabil 20 lidí, včetně významného vůdce Talibanu Hadžiho Umara Chána na kmenovém území Jižní Vazíristán. Podle svědků střela Umarův dům srovnala se zemí a poškodila také dva sousední domy. Místní představitelé potvrdili, že z trosek bylo vytaženo 20 bezvládných těl; dva lidé utrpěli zranění.

Hadži Umar Chán byl spolupracovníkem Džalaluddína Hakkáního, polního velitele Talibanu a přítele Usámy bin Ládina. Hakkání, veterán boje proti sovětským vojskům v Afghánistánu v 70. letech, byl terčem několika amerických útoků ve Vazíristánu v posledních týdnech, ze všech ale vyvázl bez újmy. Místní obyvatelé a činitelé uvedli, že Chán se velmi aktivně podílel na přeshraničních výpadech islamistů z jejich pákistánských základen na afghánské území.

Washington své akce na pákistánském území odůvodňuje tím, že Islámábád nepostupuje dostatečně rázně proti bojovníkům teroristické sítě al-Káida a Talibanu v pohraničí. Kritikové amerických operací zase upozorňují, že nálety USA si opakovaně žádají civilní oběti, destabilizují zemi a podněcují další násilnosti.

Obyvatelé pákistánských kmenových území vidí hlavně civilní oběti amerických střel. Radikalizují se, a pokud přímo neukrývají povstalce, podporují armádu, která Američanům v překročení hranice už několikrát zabránila.

Při zatím posledním násilném útoku na území Pákistánu dnes exploze automobilu napěchovaného výbušninami ve městě Kvéta, metropoli západopákistánské provincie Balúčistán, připravila o život nejméně dva lidi a osm dalších zranila.

Vozidlo vylétlo do povětří na parkovišti nedaleko místních vládních úřadů. V Kvétě působí bojovníci Talibanu, ale také separatističtí povstalci pocházející z řad místních kmenů.