Bush věří v přijetí bezpečnostní dohody s Irákem

Washington - Americký prezident George Bush dnes informoval, že jeho vláda zkoumá změny, které v návrhu klíčové americko-irácké bezpečnostní dohody udělala irácká vláda, a že věří, že dohoda bude schválena. Určité „základní principy" ale podle něj zpochbňovat nelze. Dohoda se vyjednávala řadu měsíců. Američtí vojáci mají podle ní z Iráku do konce roku 2011 odejít, pokud Irák nepožádá o prodloužení jejich pobytu.

V úterý schválila irácká vláda požadavky změn v dohodnutém textu. Podrobnosti nebyly oznámeny, ale podle agentur je jedním ze sporných bodů soudní pravomoc nad americkými vojáky v případě, že poruší irácké zákony. Iráčané ale údajně uznávají, že v tomto bodu Američané těžko přijmou změnu.

V Iráku bylo také oznámeno, že jednou z požadovaných změn je
jasný závazek Spojených států, že z iráckého území nenapadnou žádného iráckého souseda.

Irácká vláda změny požaduje s cílem dosáhnout toho, aby se veřejnost s dohodou snáze smířila. O minulém víkendu proti ní v Bagdádu protestovaly desetitisíce lidí, kterým se nelíbí, že by američtí vojáci měli v zemi zůstat ještě nejméně tři roky.

Američané vstoupili do Iráku v roce 2003 pod záminkou, že je třeba tehdejšímu prezidentovi Saddámu Husajnovi zabránit v získání zbraní hromadného ničení. Prezident byl záhy svržen a později popraven. Spojenecká vojska ale zůstala.

Součástí ozbrojených sil byli také polští vojáci. Původně se počítalo s dvanáctiměsíční misí. Poslední z nich se do Polska vrátili včera.

Vydáno pod