McCain v předvolebních průzkumech mírně posiluje

New York - Ztráta republikána Johna McCaina na demokrata Baracka Obamu v průzkumech preferencí před úterními prezidentskými volbami ve Spojených státech se podle Gallupova ústavu mírně snižuje. Statistické výpočty televize CNN vycházející z několika anket, ale ukazují, že Obamovo vedení zůstává výrazné a stabilní. Mezi voliči odhodlanými jít hlasovat, u nichž Gallupův ústav přihlíží k chování při minulých volbách, se Obamův náskok snížil na dvě procenta (49:47).

Pokud se dřívější postoje do výzkumu nezapočítávají, rozdíl činí sedm procent ve prospěch Obamy (51:44). S odstupem sedmi procent (50:43) vede demokratický kandidát také mezi registrovanými voliči, tedy ve skupině, z níž zhruba třetina nakonec do volebních místností nedorazí.

Pouze dvoubodová McCainova ztráta na Obamu není podle analytika Gallupova ústavu Franka Newporta novinkou. Stejně tomu bylo v tomto druhu výzkumu v polovině října. Náskok Obamy v šetření, které nepřihlíží k chování voličů v minulosti, se po uplynulé dva týdny pohyboval mezi čtyřmi a deseti procenty. V posledních dvou dnech ale Gallupův ústav i v tomto modelu zaznamenává mírný trend snižování rozdílu.

Jedním ze států, které budou v nadcházejících volbách hrát rozhodující roli, je Colorado. Dříve platilo za baštu republikánů, demokraté se ale rozhodli to letos změnit.