V Nitře pohřbili ostatky Jozefa Tisa

Bratislava - Ve slovenské Nitře byly pohřbeny pravděpodobné tělesné ostatky prezidenta válečného Slovenského státu a katolického kněze Jozefa Tisa. Jejich převoz do Nitry zorganizovala nitranská diecéze před dvěma týdny. Tělo nyní leží v hrobce, která patří nitranské katedrále. Tiso byl nitranským kanovníkem, ti byli vždy pochováváni v této hrobce.

„Podle našich zjištění jde na 99,9 procenta o tělo zesnulého pana prezidenta,“ řekl mluvčí Konference biskupů Slovenska Jozef Kováčik.

Tiso, narozený v roce 1887, stál v letech 1939 až 1945 v čele profašistického Slovenského státu. V roce 1947 byl kvůli spolupráci s nacistickým Německem popraven a pohřben v Bratislavě. Loni dali jeho stoupenci Tisovy předpokládané tělesné pozůstatky prozkoumat. Analýza DNA ukázala, že v daném hrobě na Martinském hřbitově v Bratislavě byl pravděpodobně skutečně pochován.

Tiso se podle velké části historiků podílel na deportacích desítek tisíc slovenských Židů do nacistických koncentračních táborů. Někteří lidé ho ale přesto považují za hrdinu, který dokázal vést národ v těžkých válečných dobách, a proces s ním dosud vzbuzuje spory.