Obavy se potvrdily - melamin se v Číně běžně přidává do krmiva

Peking - Skandál s melaminem v čínských potravinách má pravděpodobně daleko větší dosah, než se dosud předpokládalo. Čínská média informovala, že se zde tato toxická sloučenina běžně přidává do zvířecího krmiva. Potvrzuje se tak to, čeho se odborníci obávali - tato průmyslová chemikálie už je zřejmě hluboce prorostlá do lidského potravinového řetězce. Potvrzuje to i několik dní starý případ, kdy hongkongské úřady našly ve vejcích z Číny značné množství melaminu, který se tam patrně dostal právě z krmiva podávaného slepicím. Kontaminované žrádlo nedávno usmrtilo i 1500 čínských psíků mývalovitých chovaných pro srst.

Melamin přidávaly některé firmy do čerstvého mléka proto, že při testech vydatnosti dodává surovině falešné zdání vysokého obsahu proteinu i v případě, že bylo mléko naředěno. Z čerstvého mléka se melamin dostával do dětské mléčné výživy, kde způsoboval onemocnění ledvin, především ledvinové kameny. Má na svědomí smrt čtyř dětí, dalších 54 tisíc onemocnělo. Skandál začal letos v září.

Kromě dětské potravy se melamin dostával také do výrobků využívajících mléko, počínaje nápoji, přes cukrovinky až po některé druhy pečiva. Tam už sice nebyl smrtící, ale zůstával zdraví škodlivý. Řada zemí poté zakázala dovoz čínských potravin těchto druhů. Čínské cukrovinky nařídila stáhnout z pultů obchodů Francie a výrobky kontaminované melaminem byly zjištěny například i na Slovensku, v Rakousku nebo v Maďarsku.

Čína, kterou za aféru kritizovaly i příslušné orgány OSN, poté stanovila nové povolené hodnoty melaminu v potravinách a výrobny nyní kontroluje 5000 inspektorů. Čínská vláda přiznala částečnou odpovědnost za kontaminaci mléka a premiér Wen Ťia-pao oznámil stanovení nových pravidel pro výrobu mléčných potravin, počínaje od odběru syrového mléka, přes jeho dopravu až po použití ve výrobě.