Při americkém útoku zahynul člen vedení al-Káidy a dalších 26 lidí

Islámábád - Mezi zhruba dvaceti oběťmi amerického útoku v Pákistánu byl také člen širšího vedení teroristické sítě al-Káida. Oznámila to pákistánská rozvědka. Agentura Reuters označila mrtvého za Iráčana abú Akaše, který v severopákistánském Mir Alí (cílové oblasti útoku) přebýval. Podle nejmenovaného pákistánského zdroje jde o člena teroristické organizace Usámy bin Ládina, "ale nepatří k jejím nejvyšším členům. Byl zapojen do pumových útoků v Afghánistánu."

Agentura AFP napsala, že abú Akaš byl koordinátorem finančních toků al-Káidy. Místní lidé sdělili, že dům, na který dopadly dvě americké rakety vypálené z bezpilotního letadla, patřil členovi místního kmene. Smrt abú Akaše prý ještě nebyla oficiálně potvrzena. Mir Alí leží v kmenovém území Severního Vazíristánu, kde příslušníci Talibanu i al-Káidy tradičně nacházejí své útočiště.

Americké ozbrojené síly zasáhly oblast paštunských kmenů od září již pošestnácté. To se nelíbí místní vládě, která se proti útokům stále častěji ohrazuje. Při těchto útocích mělo zahynout již mnoho lidí, ale až do dneška nikdo z vedení al-Káidy. Islámábád žádá USA, aby od útoků upustily, ale Američané považují oblast za jednu z cílových pro boj s terorismem.

Po prvním raketovém útoku dnes následoval ještě jeden, který mířil na Jižní Vazíristán a usmrtil dalších sedm lidí. Oba útoky byly vedeny z bezpilotních letounů.

Provincie Pákistánu
Zdroj: ČT24