Britský velitel v Afghánistánu prý rezignoval kvůli výzbroji

Londýn/Kábul - Velitel britské speciální jednotky působící v Afghánistánu rezignoval na protest proti špatné výzbroji, kterou jsou jeho muži vybaveni. Major Sebastian Morley ve svém rezignačním dopisu tvrdí, že nedávnou smrt čtyř jeho podřízených mají na svědomí "chronicky nízké investice" britského ministerstva obrany do vybavení jednotek.

Čtyři vojáci zahynuli v červnu, když jejich vůz při hlídce najel na minu. To bylo poprvé, kdy si mise v Afghánistánu vyžádala život britské vojačky. Morley údajně už dříve Londýn opakovaně varoval, že landrovery používané jeho lidmi mají špatné pancéřování.

Morleyho výhrady potvrzují i další britští vojáci nasazení v Afghánistánu. Kritizovaným vozidlům prý v jednotce přezdívají „pojízdné rakve“. Armáda ale trvá na tom, že Morley odstoupil z čistě osobních důvodů.

Britská armáda má v Afghánistánu na 8000 mužů. Od svržení radikálního hnutí Taliban v roce 2001 přišla Británie v této asijské zemi o více než stovku vojáků; dalších zhruba 500 utrpělo při bojových akcích zranění.