Klaus je na dvoudenní návštěvě Srbska

Bělehrad - Český prezident Václav Klaus zamířil na dvoudenní návštěvu Srbska. Dnes kolem poledne jednal se svým srbským protějškem Borisem Tadičem, oba prezidenti si pochvalovali dobré srbsko-české vztahy. Odpoledne se setkal Klaus se srbským premiérem Mirkem Cvetkovičem, dnes ještě navštíví český prezident zdejší parlament.

Klaus je znám svým dobrým vztahem k této balkánské zemi. V květnu kritizoval rozhodnutí české vlády uznat nezávislost srbské provincie Kosovo, proti kterému Bělehrad výrazně protestoval. Ve stejném názoru na nezávislost Kosova se dnes český i srbský prezident během dnešní schůzky utvrdili.

Klaus je velký přítel Srbska

Tadić se na krátké tiskové konferenci vyjádřil, že cítí, že Klaus je velký přítel Srbska. Podle Tadiče je Klausův rezervovaný postoj vůči uznání nezávislosti Kosova velmi znát. „Srbsko se nikdy nevzdá své integrity a suverenity ve vztahu ke Kosovu,“ zdůraznil dnes Tadić.

Oba prezidenti pak dodali, že česko-srbské vztahy jsou po stránce kulturní i obchodní velmi dobré, ekonomická spolupráce těchto zemí by se nicméně měla prohloubit.

Podle politoložky Věry Stojarové z Masarykovy univerzity v Brně byly už od roku 1989 prioritou české zahraniční politiky dobré vztahy s Balkánem. „V současné době Česká republika propaguje co nejužší spolupráci zejména se Srbskem i s celým západním Balkánem a integraci těchto zemí do Evropské unie, to i nadále předurčuje českou zahraniční politiku,“ dodává Stojarová. 

Český prezident se dnes v Bělehradě vyjádřil, že podporuje snahy, aby se Srbsko v rámci českého předsednictví v EU v první polovině příštího roku přiblížilo nynější „sedmadvacítce“. Klaus nicméně upozornil, že Srbsko se musí připravit na to, že „na dveře EU je třeba klepat dlouho“. „Česko ví, jak nepříjemné to je, a proto se bude snažit o to, aby proces zařazení Srbska do Evropské unie trval kratší dobu, než to bylo v našem případě,“ uvedl český prezident.

V úterý povečeří Klaus s českými a srbskými podnikateli

Kromě Tadiče se Klaus při své návštěvě Bělehradu dnes setkal s premiérem Mirkem Cvetkovičem. Bavili se hlavně o obchodu. Srbsko je velmi zajímavou lokalitou pro české podnikatele a investory. „Zajímáme se hlavně o české investice do energetiky. O konkrétních projektech už v tuto chvíli jedná český ČEZ,“ řekl po schůzce s Klausem premiér Cvetković. Dalšími zajímavými oblastmi pro české investory mohou být železniční doprava a lázeňský průmysl.

Václav Klaus má dnes naplánovanou i návštěvu parlamentu, kde se setká s jeho předsedkyní Slavicou Djukičovou-Dejanovičovou. Český prezident bude jednat i se starostou Bělehradu Draganem Dilasem.

Na úterý je kromě jiného naplánována večeře prezidenta s českými a srbskými podnikateli. Ten samý den se má také setkat s českými krajany. Václav Klaus je vůbec první český prezident od roku 1989, který Srbsko navštívil.

  • Český a srbský prezident autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/504/50315.jpg
  • Srbský prezident autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/504/50317.jpg
  • Václav Klaus a Boris Tadić autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/504/50313.jpg