Na pobřeží Jemenu objeveno 60 mrtvých afrických uprchlíků

Nairobi - Šest desítek těl pravděpodobně uprchlíků ze Somálska a Etiopie objevili o víkendu humanitární pracovníci na pobřeží v Jemenu. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje z organizace Lékaři bez hranic (MSF). Skupina uprchlíků se plavila na dvou pašeráckých lodích přes Adenský záliv ze somálského přístavu Bosaso. Pašeráci na jednom z plavidel přinutili většinu lidí vyskákat do vody na volném moři, když v noci spatřili světla a obávali se, že patří pobřežní stráži.

Ke břehu doplavalo jen několik málo uprchlíků. Mezi těmi, kdo se zachránili, je i žena v osmém měsíci těhotenství, kterou zranil lodní šroub. „Vyházeli nás z lodě. Bylo jim jedno, že je tam hluboká voda. Několik lidí neumělo plavat a utopili se,“ uvedl jeden z těch, kteří plavbu přežili.

Druhé plavidlo s uprchlíky ztroskotalo v blízkosti jemenských břehů a pracovníci MSF našli skupinku, jíž se podařilo dosáhnout břehu. Zachránění sdělili, že 23 svých spolucestujících pohřbili.

Ze Somálska utíkají uprchlíci nejen před extrémní chudobou, ale především před ozbrojeným konfliktem, který zemi sužuje už od začátku 90. let.

Vydáno pod