Palinová se údajně nedopustila zneužití pravomoci jako guvernérka

Anchorage (USA) - Republikánská kandidátka na americkou viceprezidentku Sarah Palinová se podle zaměstnaneckého úřadu státu Aljaška nedopustila zneužití moci ve své funkci guvernérky. O zprávě úřadu dnes informuje agentura AP.

Oficiální vyšetřování Palinové v případu nazvaném Troopergate začalo na úrovni jejího státu před jejím zářijovým jmenováním za kandidátku. Cílem vyšetřování bylo zjistit, zda Palinová oprávněně, či neoprávněně propustila v červenci šéfa pro vnitřní bezpečnost Aljašky Waltera Monegana. Palinová svůj krok tehdy zdůvodnila tím, že odmítl propustit policejního agenta Mika Wootena pro údajné pracovní pochybení. Policista se v té době složitě rozváděl se sestrou Palinové, tlak guvernérky označil za zaujatost.

Palinová tvrdila, že muže propustila kvůli sporům ohledně rozpočtu. Kandidátku na americkou viceprezidentku obvinila ze zneužití pravomocí parlamentní vyšetřovací komise. Republikáni v čele s Johnem McCainem se tehdy snažili o to, aby výsledky šetření nebyly zveřejněny. Úřad vyšetřením pověřila sama Palinová. Tříčlenný sbor, který spadá pod její úřad, došel k závěru, že guvernérka nepochybila.