Topolánek dnes odlétá do Polska, ve středu bude na jednání V4

Praha - Premiér Mirek Topolánek dnes později odpoledne odlétá do Polska, kde se ve středu zúčastní pravidelného jednání premiérů zemí visegrádské skupiny. Podle informací tiskového oddělení Úřadu vlády se Topolánek už dnes na pracovní večeři setká se svým polským protějškem Donaldem Tuskem, který nyní visegrádské skupině předsedá. Jednat mají hlavně o koordinaci aktivit mezi skupinou a českým předsednictvím EU.

Visegrádská skupina chce koordinovat své postoje před pátečním mimořádným summitem EU v Bruselu, který se bude zabývat finanční krizí. V pátek budou premiéři zemí EU dojednávat stanovisko, se kterým v polovině listopadu pojedou jednat o finanční krizi do New Yorku. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy do své delegace zastupující EU začlení i jednoho českého pozorovatele.

Česko se předsednictví Evropské unie ujme na šest měsíců od počátku příštího roku. V jeho rámci bude muset například vyjednávat s Irskem o možné ratifikaci Lisabonské smlouvy. Zahájeny by v první polovině příštího roku mohly být i rozhovory o strategickém partnerství s Ruskem, které Polsko přes své spory s východním sousedem podporuje.

Tusk s Topolánkem by také mohli hovořit o možném vzniku prvků amerického protiraketového systému v Polsku a České republice a vůbec o vztazích svých zemí ke Spojeným státům. Na ČR jako předsednické zemi EU totiž bude i navázání vztahů unie s novým americkým prezidentem, kterého občané USA volí právě dnes.

Stěžejními tématy rozhovorů visegrádské skupiny, k nimž se v jejich druhé části připojí i předsedové vlád baltských států, má být kromě ekonomické situace také energetika i aktuální zahraničněpolitická situace.