Čína a Tchaj-wan podepsaly dohodu o přímém dopravním spojení

Tchaj-pej - Čína a Tchaj-wan uzavřely důležitou dohodu o přímém obchodu a dopravním spojení. V Tchaj-peji ji podepsal nejvyšší čínský představitel, který ostrov navštívil od jeho odtržení v roce 1949. Podle dohody by se mělo zlepšit přímé letecké spojení mezi ostrovem a pevninskou Čínou. Rozšíří se i lodní doprava, poštovní spojení nebo spolupráce při kontrole bezpečnosti potravin.

Díky novým dohodám budou moci dopravní letadla létat přímo mezi Tchaj-wanem a Čínou, a to každý den. Doposud přitom bylo možné létat do Číny jenom čtyři dny v týdnu a stroje navíc musely létat oklikou přes Hongkong. Díky novému opatření se tak zkrátí doba cestování. Do Číny bude vypraveno až 108 letů oproti dřívějším 36 letům. Trasy se navíc zkrátí. Letadla budou moci přistávat na 21 letištích v Číně.   

Zjednodušit by se měla i lodní doprava. Dohody umožní přepravovat zboží nákladními loděmi přes Tchajwanskou úžinu mezi 11 tchajwanskými a 63 čínskými přístavy. Přispějí i k rozšíření přímých poštovních linek, čímž se sníží doručovací doba, která v současnosti dosahuje až deseti dnů. Čína a Tchaj-wan budou také úzce spolupracovat při kontrole bezpečnosti potravin, což  by mělo umožnit případné rychlé stažení škodlivých výrobků z obchodů.

Napjaté vztahy mezi Pekingem a Tchaj-pejí se uvolnily s příchodem nového tchajwanského prezidenta Ma Jing-ťioua, který nastoupil do úřadu v květnu. Ten usiluje o zlepšení hospodářských a politických vztahů přes Tchajwanskou úžinu, i když slíbil, že nepovede rozhovory o opětovném připojení Tchaj-wanu k pevninské Číně.

Čína a Tchaj-wan uzavřely důležitou dohodu o přímém obchodu a dopravním spojení.
Zdroj: ČT24